Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Energetika - najveći privredni resurs

Energetika – najveći privredni resurs

BANJALUKA, Mandatar Željka Cvijanović smatra da je energetika najveći privredni resurs i potencijal kojim raspolaže Republika Srpska, te ističe da će nova Vlada biti opredijeljena da zadrži postojeću strukturu kapitala u “Elektroprivredi Srpske” i da neće biti dalje privatizacije u zavisnim preduzećima.

“Vlada je opredijeljena da zadrži socijalno osjetljivu politiku cijena električne energije i u uslovima postepenog otvaranja tržišta električne energije, te da obezbijedi subvencije za socijalno ugrožene kategorije stanovništva“, istakla je Cvijanovićeva, podnoseći ekspoze na posebnoj sjednici Narodne skupštine.

Ona je rekla da će nova Vlada biti usmjerena na realizaciju započetih energetskih projekata i kreiranju novih, da će biti otvorena za strane investicije, ali i za preispitivanje domaće potentnosti za investiranje, te da će biti uspostavljen Savjet za energetiku.

Kao konkretne projekte, Cvijanovićeva je u svom obraćanju u Narodnoj skupštini Republike Srpske navela Termoelektranu “Stanari”, Termoelektranu „Ugljevik tri“, projekte hidroenergetskog sistema Gornja Drina od četiri hidroelektrane, hidroelektranu Dabar, te izgradnju kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku.

Ona je istakla da je kvalitetna saobraćajna i ostala infrastruktura preduslov privrednog razvoja.

Prema njenim riječima, u 2013. godini za izgradnju autoputa Banjaluka–Doboji biće ozdvojeno 213,5 miliona KM, a u 2014. godini 228,9 miliona KM, a prioritet ostaje i izgradnja autoputa Vukosavlje-Doboj, na Koridoru “Pet ce”, te izgradnja mosta na rijeci Savi u Gradišci čiji početak je planiran u ovoj godini, kao i mosta na rijeci Drini u Bratuncu sa planiranim završetkom do kraja 2014. godine.

Osim projekata u oblasti energetike i saobraćaja, ukupnom razvoju Srpske doprinijeće i investicioni projekti koji se odnose na izgradnju sistema odbrana od poplava i komunalne infrastrukture u opštinama širom Republike.

Unapređenje saradnje i razvoj institucionalnih odnosa između Srbije i Republike Srpske ostaće prioritetni za Vladu u narednom periodu, a prema mišljenju mandatara projekat za prostor Podrinja, možda, na najkonkretniji način može da proizvede stvarne pozitivne efekte saradnje i da se odrazi na život građana. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti