Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPovećati cijenu uglja za 15 odsto

Povećati cijenu uglja za 15 odsto

SARAJEVO, Upravni odbor Samostalnog sindikata radnika rudnika Federacije BiH /FBiH/ zatražio je povećanje cijene uglja za 15 odsto, od čega bi 50 odsto bilo usmjereno ka povećanju ličnih dohodaka zaposlenih u rudnicima.

Iz Sindikata su pojasnili ovaj zahtjev činjenicom da cijena uglja koji se iz rudnika u FBiH isporučuje “Elektroprivredi BiH” u velikoj mjeri utiče na životni standard zaposlenih u rudnicima.

Podršku ovom zahtjevu su iskazali i direktori rudnika uglja u FBiH koji su prisustvovali današnjoj sjednici Upravnog odbora Samostalnog sindikata radnika rudnika BiH u Sarajevu.

Upravni odbor Sindikata zahtijeva od nadležnih institucija FBiH, upravljačkih struktura “Elektroprivrede BiH” i rudnika uglja u FBiH da u narednih deset dana odgovori na današnje zaključke i zahtjeve kako bi mogao da planira aktivnosti u narednom periodu.

Ocijenjeno je da je potreba za novom radnom snagom u proizvodnim radilištima neupitna, kao i potreba za kvalitetnijom i efikasnijom organizacijom i sistematizacijom radnih mjesta u rudnicima.

Zaključeno je da je potrebno nastaviti aktivnosti oko zakonite dodjele subvencija rudarima na proizvedenu tonu uglja, te da to u periodu od naredna tri mjeseca treba rješavati uredbama nadležnih institucija i parlamentarnim procedurama. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti