Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasLibija daje strancima koncesije za naftu

Libija daje strancima koncesije za naftu

TRIPOLI, Libija će do kraja 2013. godine pozvati strane kompanije da se prijave za dobijanje koncesije za naftna istraživanja.

“Potrebno nam je određeno vrijeme kako bismo razmotrili detalje, ali ćemo poziv za naftnim istraživanjima vjerovatno uputiti u posljednjem kvartalu ove godine”, izjavio je libijski ministar za naftu Abdelbari al-Arusi, a prenosi Frans pres.

Arusi je rekao da su velike naftne kompanije značajno zainteresovane za istraživanja u Libiji, s obzirom na velika prostranstva koja još uvijek nisu istražena, kako na kopnu tako i u moru.

Libija je posljednje dozvole za energetska istraživanja dodijelila 2007. godine i to za istaživanja prirodnog gasa.

Libija takođe planira da od Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) zatraži povećanje sopstvene proizvodne kvote, sa sadašnjih 1,5 miliona barela dnevno na 1,7 miliona barela dnevno.

Arusi je ukazao da su Libiji potrebna dodatna sredstva kako bi finansirala poslijeratnu rekontrukciju zemlje poslije revolucije iz 2011. i svrgavanja Moamera Gadafija.

Libijska proizvodnja nafte je tokom revolucije i sa odlaskom stranih kompanija smanjena na skoro nulti nivo, ali se otada gotovo oporavila na nivo od prije rata od 1,6 miliona barela dnevno. TANJUG

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti