Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasAmerikanci zainteresovani za "Južni tok"

Amerikanci zainteresovani za “Južni tok”

BEOGRAD, Ministar rudarstva Srbije Milan Bačević rekao je da su američki investitori zainteresovani da se uključe u velike projekte u Srbiji kao što je izgradnja južnog kraka gasovoda “Južni tok” prema Makedoniji i Kosmetu, te izgradnja kanala Dunav-Morava-Vardar prema jugu.

“Poslije prostornog plana posebne namjene za `Južni tok`, koji je urađen 20 dana prije roka, radi se i planski osnov za južni krak ovog gasovoda, koji će ići ka Makedoniji i Kosmetu. U realizaciju tog projekta spremni su da se uključe i investitori iz američke države Ilinois”, rekao je Bačević.

Bačević je negirao da je tokom nedavnog boravka u SAD nudio Amerikancima kosovske rudnike, navodeći da je u ime Vlade Srbije potpisao protokol o saradnji sa konzorcijumom u čijem sastavu su velike, moćne i veoma uticajne kompanije iz Ilinoisa.

“Tim kompanijama će biti omogućeno učešće na velikim projektima u Srbiji pod uslovima koji važe i za druge svjetske investitore, koji se budu prijavljivali na tenderima. Jasno im je predočeno da Srbija hoće da sačuva svoje prirodne resurse”, naveo je Bačević za “Večernje novosti”.

Prema njegovim riječima, Amerikanci su veliko interesovanje pokazali za energetiku, obnovljive i klasične izvore energije, zatim za visokosofisticirane tehnologije, za geologiju, rudarstvo, istraživanja, plasiranje njihovih tehnologija za preradu određenih metala, te južni krak “Južnog toka”.

Na pitanje zašto se kasni sa početkom radova na “Južnom toku”, koji su prolongirani za posljednji kvartal ove godine, Bačević je rekao da je njegovo ministarstvo uradilo sve što je trebalo, pa je realizacija projekta prenesena “na teren drugih”.

Bačević je rekao da je interesovanje Amerikanaca za plovni kanal prema jugu Dunav-Morava-Vardar ravno interesovanju Kineza i da je moguće da zajedno učestvuju u studiji izvodljivosti, koja treba da pokaže da li će se uopšte biti realizovan ovaj projekat.

“To je najveća razvojna šansa Srbije… To je `Maršalov plan` za Srbiju”, dodao je Bačević.

1 KOMENTAR

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti