Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKovačević: Vlada će pomoći u prevazilaženju šteta

Kovačević: Vlada će pomoći u prevazilaženju šteta

GACKO, Situacija u poplavljenom dijelu Rudnika Gacko stavljena je pod kontrolu i neće imati uticaja na rad Termoelektrane, a Vlada Republike Srpske pomoći će u pravazilaženju eventualnih šteta, izjavio je ministar industrije, energetike i rudarstva Željko Kovačević.

Nakon obilaska terena i razgovora sa rukovodstvom Rudnika i Termoelektrane Gacko, Kovačević je danas ocijenio da nastanak klizišta i plavljenje polja B Rudnika nije neuobičajena pojava za ovo područje i sastav tla.

Prema njegovim riječima, najbitnije je da nije bilo ljudskih žrtava i da je spriječeno plavljenje drugih polja površinskog kopa iz kojih se sada eksploatiše ugalj.

“Zahvaljujući nadljudskim naporima zaposlenih u Rudniku, spriječene su mnogo veće katastrofe i, prema procjeni stručnjaka, izbjegnute veće posljedice”, istakao je Kovačević.

Kovačević je rekao da je riječ o prirodnoj nepogodi i da će u narednom periodu biti vršene analize kako je došlo do nje, te će se raditi na trajnom rješavanju tog problema.

Direktor “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislava Milekić rekla je da su u toku utvrđivanje nasipa i druge neophodne radnje na obezbjeđivanju mjesta, naglasivši da su u veoma kritičnim okolnostima preduzete sve mjere da bi se situacija dovela pod kontrolu.

“`Elektroprivreda Republike Srpske` maksimalno će se uključiti u program sanacije”, poručila je Milekićeva.

O trenutnom stanju u elektroenergetskom sektoru, Milekićeva je rekla da je “Elektroprivreda”, uprkos veoma lošoj hidrološkoj situaciji i višemjesečnim remontima, prošlu godinu završila sa dobiti sa 8,1 milion KM.

Direktor Rudnika i Termoelektrane Gacko Dragoljub Mučibabić podsjetio je na uspješan rad ovog giganta i poručio da plavljenje jednog dijela rudnika neće uticati na dobru proizvodnju Termoelektrane. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti