Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaMihajlović: Kanađani zainteresovani za HE Bistricu

Mihajlović: Kanađani zainteresovani za HE Bistricu

KOPAONIK, Ministarka energetike Srbije Zorana Mihajlović najavila je da bi za godinu, do godinu i po dana, mogao biti potpisan ugovor sa kanadskim partnerom o izgradnji reverzibilne hidroelektrane Bistrica.

Mihajlovićeva je na konferenciji za novinare u Pres centru Tanjuga na Kopaoniku, rekla da bi trebalo da budu završeni pregovori sa kanadskim partnerom oko izgradnje tog postrojenja na Limu, kao i da je otvorena mogućnost i drugim investitorima da se uključe u taj projekat.
“Sa kanadskim partnerom gradićemo HE Bistricu, kao i Brodarevo 1 i 2”, rekla je ministarka.
Prema njenim riječima, u ovoj godini biće definisan i stav u pogledu realizacije projekta Termoelektrane toplane Novi Sad i Kolubare B.
Ona je rekla da se očekuje i zaključenje ugovora o iskorišćenju obnovljivih izvora energije i izgradnji malih hidroelektrana.
Kako je istakla, razgovara se i sa potencijalnim partnerima za izgradnju termoelektrane “Štavalj”, kod Sjenice, koja bi koristila veoma kvalitetan ugalj iz istoimenog ugljenokopa, a zainteresovani su ulagači iz Češke, Turske i Kine.
Mihajlovićeva je objasnila da investicije u energetici ne mogu da se realizuju za godinu dana već je za izgradnju postrojenja od 600 do 1.000 megavata potrebno četiri do pet godina.
“Sada se bavim time kako da dođemo do trenutka potpisivanja ugovora budući da se dešavalo da dođemo do tendera poput Kolubare B, ali da ne bude potpisan ugovor”, navela je ministarka Mihajlović. Tanjug.biz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti