Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasStrah oborio cijene nafte

Strah oborio cijene nafte

LONDON/NJUJORK, Cijene sirove nafte su bile u padu, nakon što je Međunarodna agencija za energetiku (IEA) snizila prognozu globalne tražnje tog energenta.

Dok su podaci u SAD ukazali na rast zaliha u toj zemlji, navode trgovci.
Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, oslabila za 26 centi na 92,26 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, pojeftinila je za 12 centi na 108,40 dolara za barel.

IEA je juče snizila globalnu prognozu tražnje nafte u svijetu drugi mjesec zaredom, zbog, kako kaže, neizvjesnosti oko budžeta SAD, usporavanja kineske poslovne aktivnosti i visoke nezaposlenosti u Evropi. Agencija procijenjuje da će ove godine tražnja iznositi 90,6 miliona barela nafte dnevno, odnosno 60.000 barela manje u odnosu na prognozu iz februara.

U SAD, najvećem potrošaču nafte i najvećoj ekonomiji u svijetu, najnoviji podaci Ministarstva energetike pokazali su da su zalihe nafte porasle za 2,6 miliona barela u nedjelju dana zaključno sa 8. martom, što ukazuje na pad tražnje. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti