Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja zbog slabljenja dolara i vijesti iz SAD

Nafta skuplja zbog slabljenja dolara i vijesti iz SAD

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte su danas porasle, budući da je slabljenje američke valute učinilo da nafta izražena u dolarima bude jeftinija, što je podstaklo tražnju, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u aprilu je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, ojačala za 24 centa na 93,27 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres.
Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, poskupjela je za 90 centi na 109,42 dolara za barel.
“Slabiji dolar pomogao je rastu cijena nafte”, rekao je analitičar firme Filip fjučers u Singapuru Ker Čung Jang. Budući da se naftom trguje u dolarima, ona postaje jeftinija kada dolar oslabi, što postiče investitore na kupovinu i rezultuje višim cijenama.
Na cijene nafte uticali su i podaci američkog Ministarstva rada koji su pokazali je u nedjelju dana zaključno sa 9. martom beneficije za nezaposlene zatražilo 10.000 ljudi manje u odnosu na prethodnu nedjelju. Pozitivni podaci o zaposlenosti podstakli su nade da će porasti tražnja u SAD, najvećem svjetskom potrošaču nafte. Tanjug.biz

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti