Petak 19. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNastavak politike racionalnog upravljanja prirodnim bogatstvom

Nastavak politike racionalnog upravljanja prirodnim bogatstvom

BANJALUKA, Vlada Republike Srpske izmijenila je danas rješenja o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za korišćenje uglja na ležištima “Bogutovo Selo” i “Ugljevik Istok” i ležištu “Ugljevik Istok 2”, čime se praktično garantuju dovoljne količine uglja za nesmetan i bezbjedan rad RiTE “Ugljevik”, i to u produženom vijeku trajanja do 2039. godine.

Ovim rješenjem ugljevički ugljeni basen je rudarski okonturen, tako da je od postojećih lokaliteta formirano ležište “Bogutvo selo i Ugljevik Istok” koje raspolaže sa 46,7 miliona tona eksploatacionih rezervi uglja, što je u potpunosti u skladu sa zahtjevima i interesima RiTE “Ugljevik”, saopšteno je iz Ministarstva industrije, energetike i rudarstva Srpske.

Iz Ministarstva podsjećaju da su, radi efikasnog upravljanja i racionalnog korištenja mineralnih resursa Republike Srpske, angažovali Rudarsko-geološki fakultet Univerziteta u Beogradu da izradi ekspertizu o stanju rezervi uglja na ležištu “Bogutovo Selo” i “Ugljevik Istok”.

Ekspertiza je naučno i stručno pokazala da novo okonturivanje ovih ležišta ni na koji način ne ugrožava rad postojeće termoelektrane, kao ni funkcionisanje eventualno budućih investitora. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti