Srijeda 12. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiSindikat: Koncesija na ležište uglja samo za RiTE

Sindikat: Koncesija na ležište uglja samo za RiTE

UGLJEVIK, Radnici Rudnika i Termoelektrane Ugljevik /RiTE/, okupljeni danas pred upravnom zgradom kompanije, poručili su svim odgovornim da se koncesije za ležište uglja “Ugljevik–Istok” moraju dodijeliti RiTE Ugljevik.

Predsjednik Sindikalne organizacije RiTE Ugljevik Branko Đurđević rekao je na zboru nekoliko stotina radnika da se neće dozvoliti ni dijeljenje koncesije i istovremeni ulazak dva izvođača na ovaj kop, što, prema njegovim riječima, novim zaključkom zagovara Nadzorni odbor preduzeća.

Đurđević je rekao da je prisustvovao sastanku na kome je uprava ublažila zaključak, kojim se ranije isključivo tražilo da ugalj “Ugljevik–Istoka” bude dodijeljen RiTE Ugljevik.

On je dodao da se kao razlog navodi starost RiTE koja može da radi do 2039. godine, što Đurđević i radnici odbacuju kao obrazloženje.

“Ako se pravilno i redovno održva, RiTE može da radi i stotinu godina”, tvrdi sindikalni vođa kompanije sa više od 1.600 radnika.

Đurđević podsjeća da je “Ugljevik–Istok” nalazište sa 55 miliona tona uglja, što je dovoljno za rad RiTE narednih 27 godina, sa sadašnjim prosječnim korištenjem dva miliona tona uglja godišnje.

Na kopu u Bogutovu selu, koji je još u eksploataciji, ostalo je 15 miliona tona uglja, što je zaliha za narednih osam godina rada RiTE Ugljevik.

“RiTE može da radi i hrani ovaj narod još 35 godina i niko nema pravo da nalazište uglja daje nekom drugom”, poručio je Đurđević.

Predstavnici uprave RiTE Ugljevik nisu se odazvali na pozive da iznesu svoj stav o ovom pitanju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti