Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiERS smanjila gubitke na mreži

ERS smanjila gubitke na mreži

BANJALUKA,  Distributivni gubici na nivou Mješovitog holdinga “Elektroprivrede RS” u prošloj godini iznosili su 15,37 odsto i smanjeni su za 30 gigavat časova u odnosu na 2011. godinu, istakli su u “Elektroprivredi RS”.

U ERS-u su istakli da godišnji finansijski efekat smanjenja gubitaka tokom 2012. godine u odnosu na 2011. godinu iznosi oko 3,7 miliona KM.
– Kao rezultat primjene niza mjera tokom 2012. distributivni gubici na nivou MH ERS-a su sa 16,2 odsto smanjeni na 15,37 odsto – kazali su u ERS-u.
Posmatrano po distributivnim preduzećima, najveći distributivni gubici ostvareni u “Elektrokrajini” gdje iznose 19,95 odsto.
– Najmanji distributivni gubici zabilježeni su u preduzeću “Elektro Doboj” gdje su iznosili 8,7 odsto. Na području “Elektro-Bijeljine” gubici su iznosili 10,81 odsto, “Elektrodistribucije Pale” 12,74 odsto, te “Elektro-Hercegovine” 13,73 odsto – naglasili su u “Elektroprivredi”.
Dodali su da je 2012. godine nastavljen višegodišnji kontinuitet smanjenja distributivnih gubitaka.
– U 2006. godini ostvareni distributivni gubici iznosili su 20,84 odsto, a tokom 2010. godine 16,54 odsto bruto preuzete električne energije. Trend značajnog smanjenja gubitaka nastavljen je i ove godine – istakli su u ERS-u.
Kada su u pitanju distributivni gubici elektroprivreda u zemljama u okruženju i u BiH, u ERS su istakli da su gubici ostvareni u prethodnom periodu na nivou “Elektroprivrede RS” približni rezultatima ostvarenim u “Elektroprivredi Srbije” i “Elektroprivredi Herceg-Bosne”.
– U odnosu na Crnu Goru i Albaniju, distributivni gubici u Republici Srpskoj u prethodnom periodu bili su na manjem nivou, dok su “Hrvatska elektroprivreda” i “Elektroprivreda BiH” ostvarivale bolje rezultate na ovom polju od “Elektroprivrede RS” – naglasili su u ERS-u.
Direktor “Elektrokrajine” Seka Kuzmanović kaže da su oni u prošloj godini imali za jedan odsto manje gubitke nego u 2011.
– U potpunosti se sprovodi akcioni plan na smanjenju gubitaka i intenzivno radimo na tome. Sada su uključeni i tužilaštvo i policija da nam pomognu u otkrivanju i sankcionisanju neovlašćene potrošnje koja je, nažalost, takva kakva jeste – kazala je Kuzmanovićeva.
Ona je istakla da se efekti primjene akcionog plana i zajedničkog djelovanja tužilaštva i policije vide, te da je to doprinijelo da “Elektrokrajina” u februaru ima gubitke od 19 odsto.
– Radimo sve što je moguće da te gubitke dovedemo na onu mjeru koja je propisana – naglasila je Kuzmanovićeva.

Dugovanja za struju
U “Elektroprivredi” su istakli da, prema posljednjim raspoloživim podacima, kupci distributivnim preduzećima duguju oko 350 miliona KM po računima za utrošenu struju.
– Dug kupaca iz kategorije domaćinstva čini približno polovinu ukupnih dugovanja, dok ostatak predstavlja dug pravnih lica i preduzetnika – kazali su u “Elektroprivredi”. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti