Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaZa hidroelektrane kredit od 35 miliona evra

Za hidroelektrane kredit od 35 miliona evra

SARAJEVO, Delegacija “Elektroprivrede BiH” u Londonu je uspješno okončala pregovore sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj /EBRD/ o finansiranju izgradnje Hidroelektrane /HE/ “Vranduk” na rijeci Bosni i proširenju kapaciteta Hidroelektrane “Una – Kostela” na rijeci Uni, za šta je ovoj kompaniji odobren kredit od 35 miliona evra, po veoma povoljnim uslovima.

Od odobrenog iznosa, za izgradnju HE “Vranduk” planirano je 26 miliona evra, dok je za HE “Una – Kostela” planirano devet miliona evra.

Sredstva namijenjena za izgradnju objekata biće operativna nakon završetka propisanih procedura, saopšteno je iz “Elektroprivrede BiH”.

Radi dugoročnog snabdijevanja potrošača električnom energijom, Vlada Federacije BiH donijela je odluku kojom je utvrđen javni interes za izgradnju više elektroenergetskih objekata, među kojima je izgradnja HE “Vranduk” – prvi prioritet.

Izgradnja HE “Vranduk” i “Una – Kostela” doprinijeće ukupnom smanjenju emisije ugljen-dioksida i ostalih zagađujućih materija, poboljšati ukupan odnos energije proizvedene u hidro i termoelektranama “Elektroprivrede BiH”, te doprinijeti ekonomskom i privrednom razvoju Federacije BiH. Srna

1 KOMENTAR

  1. super samo pravite izvozit će mo struju a uvozit devize prijeko potrebne za ekonomski razvoj bosne.struja je naša najveća šansa da da se ekonmska situacija u bosni popravi jer to povlači masu drugih grana industrije

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti