Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPripreme za paljenje peći u Željezari Smederevo

Pripreme za paljenje peći u Željezari Smederevo

BEOGRAD, Visoka peć u Željezari Smederevo trebalo bi da bude upaljena između 20. i 25. aprila, potvrđeno je u Ministarstvu finansija i privrede Srbije. Na posao se vratilo oko 2.000 radnika, a pripreme za pokretanje proizvodnje idu dogovorenom dinamikom, Iako se proteklih dana u javnosti moglo čuti da je visoka peć u jako lošem stanju, i da njeno paljenje iziskuje složeniji proces.

Radnici koji su se vratili na posao rade na pripremi paljenja jedne peći, tekućem održavanju, transportu i u luci. U proteklih devet mjeseci, koliko je visoka peć na tihom hodu, kako kažu u resornom ministarstvu, remontovana su sva ostala postrojenja.

Aleksandar Ljubić, državni sekretar Ministarstva finansija i privrede kaže da očekuje da će u narednih mjesec dana Željezara početi da radi u smislu paljenja visoke peći.

“Nakon toga očekujemo u vrlo kratkom periodu i izlazak gotovih proizvoda jer nam treba određeno vrijeme za tehnološki ciklus”, kaže Ljubić.

Ipak, paljenje peći zavisi od isporuke sirovina i energenata, nadležni tvrde da se uveliko ugovara nabavka koksa i čelične rude.

Siniša Prelić iz Samostalnog sindikata Željezare kaže da već od 20. marta očekuju da prve, manje količine sirovina stignu u novu luku.

“Dobra vijest je da novih 250 radnika treba da popune upražnjena proizvodna mjesta naših radnika koji su otišli u penziju. Ali, vjerujte da negdje ima otprilike oko 5.000 molbi koje su pristigle u posljednjih nedelju dana za prijem”, kaže Prelić.

Zaposleni su pristali da do kraja godine primaju 80 odsto zarade, a država, iako pokreće proizvodnju, nije odustala od traženja strateškog partnera za Željezaru.

Inače, kako je nedavno upozorio predsjednik Udruženih sindikata Sloga Željko Veselinović, Željezara nema stručnjake koji, poslije devet mjeseci pauze, mogu da pokrenu rad visoke peći. RTS

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti