Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiEKSKLUZIVNO: Na jesen odluka o arbitraži Elektroprivrede RS i ČEZ-a

EKSKLUZIVNO: Na jesen odluka o arbitraži Elektroprivrede RS i ČEZ-a

Elektroprivreda RS za dva mjeseca prodala 40 miliona KM struje

BANJALUKA –  Rukovodstvo Elektroprivrede Republike Srpske očekuje da će na jesen ove godine biti donesena konačna odluka u abritraži sa Češkom elektroprivredom (ČEZ), te da će tužbeni zahtjev ČEZ biti odbačen kao neosnovan, potvrdili su za portal ENERGETIKARS.com u ovom preduzeću.

Proizvodnja struje je za 20% veća od planirane, a sumnje da bi poslovnu budućnost ovog preduzeća mogao da pokvari arbitražni spor sa Češkim energetskim gigantom ČEZ-om, u ovom preduzeću odbacuju, procjenjujući da će tužbeni zahtjev ČEZ-a Arbitražni sud u Beču odbaciti kao neosnovan.

Naša procjena je prema ranije usaglašenom vremenskom rasporedu procesnih radnji u ovoj arbitraži da će odluka Arbitražnog vijeća biti donijeta na jesen ove godine. Procjenjujemo da će tužbeni zahtjev ČEZ-a biti odbijen kao neosnovan, a podsjetimo da je u julu 2011. godine prihvaćen i prigovor Vlade RS na nepostojanje pasivne legitimacije u ovom sporu što je Arbitražno vijeće prihvatilo, pa je s toga Vlada RS izuzeta od daljeg procesuiranja. Elektroprivreda RS i RiTE Gacko smatraju potpuno neosnovanim odštetni zahtjev ČEZ-a i u potpunosti ga odbacuje“, navodi se u pisanom odgovoru koji su nam poslali iz Elektroprivrede RS.

 

Elektroprivreda RS ove godine očekuje oko 8,6 miliona maraka dobiti.
Prema posljednjim kalkulacijama, Elektroprivreda RS je u 2012. godini, bez obzira na loše hidrološke prilike i kapitalni remont Termoelektrane Gacko i jednog od dva generatora u HE Dubrovnik, poslovala pozitivno ostvarivši dobit u iznosu od 7.182.000 KM. Od ukupno 12 preduzeća u sastavu Elektroprivrede RS devet ih je poslovalo pozitivno, a tri su iskazala gubitak za 2012. godinu.
Najveću dobit je ostvarila RiTE Ugljevik u iznosu od 11.948.000 KM ostvarivši rekordnu proizvodnju od postojanja termoelektrane od 1.837 GWh.  Dobit su ostvarile i HE Višegrad u iznosu od 3.959.000 KM i HE Bočac 170.000 KM. Sva elektrodistributivna preduzeća su poslovala pozitivno i to Elektrodoboj sa ostvarenom dobiti u iznosu od  659.000 KM, zatim Elektro-Bijeljina 204.000 KM, Elektrokrajina 113.000 KM, Elektro-Hercegovina 36.000 KM i Elektrodistribucija Pale 15.000 KM. Matično preduzeće je ostvarilo dobit u iznosu od  5.822.000 KM.
Gubitak u poslovanju je iskazala RiTE Gacko u iznosu od 4.942.000 KM, zbog kapitalnog remonta tokom 2012. godine kada  je elektrana bila van pogona 75 dana i nije proizvodila električnu energiju i HET od 4.636.000 KM zbog izrazito loše hidrologije u prvom kvartalu 2012. godine i remonta agregata u HE Dubrovnik koji je umjesto planiranih tri mjeseca trajao sedam mjeseci u 2012. godini i nastavljen čak i dva mjeseca u 2013. godini. Remont postrojenja je radila Hrvatska elektroprivreda. Navedene činjenice predstavljaju objektivne okolnosti na koje se nije moglo uticati, koje su uslovile znatno manje ostvarenje prihoda u odnosu na planirane a koji su za posljedicu imale iskazivanje negativnog rezultata poslovanja. IRCE je treće preduzeće koje je ostvarilo gubitak u iznosu od 58.000 KM.

 

Budućnost RiTE Ugljevik i TE Gacko
rite-ugljevikPosljednjih mjeseci radnici Rudnika i Termoelektrane Ugljevik strahuju da će eksploatacijom kopa „Ugljevik Istok“ doći do nestašice uglja, a koje preduzeće „Comsar Energy RS“ koristi za treću fazu izgradnje termoelektrane. Međutim, u Elektroprivredi Srpske uvjeravaju kako ova investicija ničim neće ugroziti zaposlene i rad termoelektrane.
Vlada RS će, sigurno, voditi računa o interesima RiTE Ugljevik. Budući da se u Ugljeviku sada pojavljuju dva koncesionara (RiTE Ugljevik i Comsar Energy RS) resorno Ministarstvo je u cilju efikasnog i racionalnog korištenja mineralnih resursa RS, angažovalo Rudarsko-geološki fakultet iz Beograda da izvrši ekspertizu o stanju rezervi uglja na ležištu „Bogutovo selo“ i „Ugljevik Istok“, opština Ugljevik. Na osnovu ekspertize doneseno je Rješenje o utvrđivanju javnog interesa za dodjelu koncesije za eksploataciju uglja na ležišzu „Ugljevik Istok 2“, a polazeći od toga da je obezbjeđena dovoljna količina uglja za rad RiTE Ugljevik do kraja radnog vijeka termoelektrane“, ističu u Elektroprivredi, te dodaju da je na zahtjev menadžmenta RiTE Ugljevik urađena je i dodatna analiza od strane angažovanih eksperata u smislu produženja radnog vijeka termoelektrane i proširenja obuhvata ležišta „Bogutovo selo“ i „Ugljevik Istok“ u odnosu na „Ugljevik Istok 2“. Na taj način je došlo do izmjene Rješenja u korist RiTE Ugljevik u cilju obezbjeđenja dovoljnih količina uglja za nesmetan rad termoelektrane.

 

Problem sa klizištem u Gacku
Eksploatacija uglja i rad Termoelektrane Gacko je normalan, iako je 09. marta ove godine, ujutro oko osam časova, došlo je do aktiviranja klizišta većih razmjera na južnoj kosini krila „B“ Površinskog kopa „Gračanica Gacko i klizanja oko 3.000.000 kubnih metara mase.
„Aktiviranje klizišta je prouzrokovalo prodor vode iz rijeke Mušnice i Gojković potoka, u količini od oko 65 metara kubnih u sekundi, Odmah su angažovani svi potrebni resursi i preduzete potrebne mjere. Dobro organizovanom i koordiniranom akcijom, uspješno i u najkraćem vremenu je spriječen dotok vode u kop, a posebno treba istaći da nije bilo ljudskih žrtava“, dodaju u ERS. Evakuisana je sva oprema koja je bila ugrožena od poplave, a uništena je samo oprema na sistemu odvodnjavanja, koja je bila u zoni zarušavanja. U toku je izrada Plana sanacije kako bi se ostvarila proizvodnja otkrivke i uglja za rad TE na planiranom nivou. Razmotriće se mogućnost da se odmah pristupi izmještanju rijeke Mušnice po već izrađenom projektu, poručuju u ERS.
ERS i dalje trpi velike gubitke na distributivnim mrežama
Nizom mjera tokom 2012. godine distributivni gubici na nivou Elektroprivrede Republike Srpske su sa 16,2% smanjeni na 15,37%. U 2006. godini ostvareni distributivni gubici iznosili su 20,84%, a tokom 2010. godine 16,54% bruto preuzete električne energije.
Najznačajnije mjere koje će Elektroprivreda RS nastaviti da primjenjuje i u narednom periodu su intenzivna kontrola i uređenje mjernih mjesta, izmještanje mjernih mjesta lociranih u unutrašnjosti stambenih objekata, te ugradnja mjernih uređaja sa daljinskim očitanjem.
Nedavno je počelo potpisivanje Zaključivanje ugovora o snabdjevanju sa potrošačima električne energije u Srpskoj i proizvelo oprečna mišljenja među građanima. Međutim, u ERS podsjećaju kako se Ugovorom propisuju prava i obaveze kupca i distributivnog preduzeća u vezi sa kupoprodajom električne energije. Osim podataka o kupcu električne energije i tehničkih podataka o priključku i mjernom mjestu, ugovor sadrži podatke o kategoriji potrošnje kojoj kupac pripada, obračunske elemente po tarifnom sistemu, način obračuna i plaćanja utrošene električne energije, odredbe o kamatama, pristupu priključku i mjernom mjestu, te ostale odredbe o pravima i obavezama ugovornih strana.
Ugovor samo preciznije uređuje međusobne odnose između isporučioca i kupca električne energije, uz uspostavljanje jasnog obligacionog odnosa između ugovornih strana. Sa aspekta distributivnog preduzeća, ugovori su značajni i zbog uređenja baza kupaca električne energije, obzirom da je u praksi čest slučaj promjena vlasništva nad objektom koja ne bude prijavljena distributivnom preduzeću“, pojašnjavaju u ERS, te podsjećaju da je zaključivanje ovog ugovora obaveza propisana članom 73. Zakona o električnoj energiji RS i Opštim uslovima za isporuku i snabdijevanje električnom energijom, podzakonskim aktom koji je donijela Regulatorna komisija za energetiku RS.

Novinar: Jelena Despotović

 

 

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti