Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZa uvoz struje u Crnoj Gori potrošeno više od 800 miliona evra

Za uvoz struje u Crnoj Gori potrošeno više od 800 miliona evra

PODGORICA, Crna Gora je za proteklih 13 godina izdvojila više od 800 miliona evra za uvoz električne energije i pored velikog neiskorištenog hidroenergetskog i termoenergetskog potencijala, saopštio je savjetnik za energetiku u Ministarstvu ekonomije Nikola Jablan.

Jablan je ocijenio da je izgradnja novih elektrana neophodna da bi bio eliminisan konstantan deficit električne energije.

“Najveći deficit bio je 2007. godine, kada je uvezeno više od dvije milijarde gigavat-časova”, rekao je Jablan na zajedničkoj sjednici odbora udruženja energetike i rudarstva i građevinarstva u Privrednoj komori Crne Gore.

Jablan smatra i da bi trebalo uraditi studije korišćenja hidropotencijala za sve rijeke na kojima nema elektrana, a sa susjednim državama postići dogovor o korišćenju zajedničkog hidropotencijala, kao i intenzivirati analize u vezi sa mogućnošću izgradnje hidroelektrana Boka i Kruševo.

Prema njegovim riječima, predviđena je izgradnja hidroelektrana na Morači i Komarnici, kao i drugog bloka Termoelektrane Pljevlja, obnovljivih izvora i malih hidroelektrana na vjetar, otpad i biomasu.

On je podsjetio da je crnogorska Vlada usvojila energetsku politiku koja predviđa da se izvozi električna energija, jer se procjenjuje da je to jedini proizvod kojim Crna Gora danas može da konkuriše na evropskom tržištu.

“Do 2030. godine Crna Gora bi izgradnjom novih hidroelektrana mogla da izvozi oko dvije milijardi kilovat-časova električne energije, a do 2025. godine, uvoz i izvoz trebalo bi da budu izbalansirani, čime bi proizvodnja bila dovoljna da pokrije potrošnju”, istakao je Jablan.

On je dodao da je predviđena izgradnja četiri hidroelektrane na Morači – Andrijevo, Raslovići, Milunovići i Zlatica, koje bi trebalo da budu završene za šest godina, a ukupni troškovi izgradnje bili bi 543 miliona evra. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti