Nedjelja 3. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja nakon dogovora o Kipru

Nafta skuplja nakon dogovora o Kipru

NJUJORK/LONDON, Cijena sirove nafte je danas porasla nakon što je Kipar sa međunarodnim kreditorima postigao dogovor o kreditu vrijednom deset milijardi evra, izbjegavši kolaps bankarskog sistema.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, poskupjela za 52 centa na 94,23 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres. Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala je za 62 centa na 108,30 dolara za barel.
“Tržišta nafte pozitivno su odreagovala na vijesti o Kipru. Sada je situacija oko te zemlje jasnija”, rekao je direktor singapurske kompanije “IHS Purvin end Gerc” Viktor Šum.
Evropska unija, Evropska centralna banka (ECB) i Međunarodni monetarni fond su rano jutros postigli dogovor o preko potrebnom kreditu pomoći za Kipar. Kiparski predsjednik Nikos Anastasijades prihvatio je paket pomoći, uz obavezu da Kipar pokrene restrukturu dvije najveće banke, pri čemu će najviše stradati oni koji na računima imaju više od 100.000 evra.
Kiparski lideri bili su pod pritiskom da postignu dogovor sa kreditorima, nakon što je ECB prošle nedjelje upozorila da će prekinuti sa finansiranjem kiparskih banaka, ukoliko do danas ne bude dogovoren novi paket pomoći. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti