Utorak 27. Februar 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasRatifikovan sporazum o Transjadranskom gasovodu

Ratifikovan sporazum o Transjadranskom gasovodu

TIRANA, Albanski parlament ratifikovao je sporazum o izgradnji transjadranskog gasovoda TAR, kojim će se preko Grčke, Albanije i Jadranskog mora transportovati plavo gorivo do Italije i zapadne Evrope.

Sporazum su u februaru potpisali predstavnici vlada Albanije, Grčke i Italije. Vlada u Tirani ovaj projekat smatra strateškim, jer će tokom njegove izgradnje u Albaniji biti uloženo oko dvije milijarde dolara i otvoreno na stotine radnih mjesta.

Projekat TAR predviđa transport gasa iz Azerbejdžana ka zapadnoj Evropi, a njegova izgradnja će početi u junu. Dužina gasovoda, koji počinje iz azerbejdžanskog polja “Šah Deniz”, a završava se u južnoj Evropi, je 800 kilometara, i prema planu on će na početku imati godišnji kapacitet od 10 milijardi kubnih metara prirodnog gasa.

TAR je zajednički projekat Turske i Azerbejdžana, koji će nakon potpunog završetka transportovati 35 milijardi metara kubnih gasa godišnje.

Pored TAR-a još dva projekta izgradnje gasovoda vode žestoku “bitku” za evropska tržišta. To su ruski “Južni tok”, gdje je uključena i Srbija, te evropski “Nabuko”.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti