Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijene nafte u padu, nakon maksimuma u SAD

Cijene nafte u padu, nakon maksimuma u SAD

NJUJORK/LONDON, Cijena sirove nafte je danas pala nakon što su, zbog optimističnih ekonomskih podataka iz SAD, cijene dostigle petonedjeljne maksimume, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, pojeftinila za 27 centi na 96,07 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres. Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, oslabila je za 17 centi na 109,19 dolara za barel.
“Nafta se dobro drži uz slab obim trgovanja. Trgovci će rado ostaviti cijene na postojećem nivou i čekati nove vijesti”, rekao je tržišni analitičar firme CMC markets iz Sidneja Rik Spuner.
Cijene nafte su juče skočile nakon vijesti da su cijene američkih domova porasle u januaru, dok je broj porudžbina trajnih dobara u februaru uvećan za 5,7 odsto, prije svega zahvaljujući rastu prodaje civilnih aviona.
“Pozitivni ekonomski podaci u SAD i dalje su ‘bijeli vitez’ u nepredvidivoj globalnoj ekonomiji”, navodi kompanija IG markets iz Singapura.
Zabrinutost oko evrozone i dalje se odražava na povjerenje tržišta, nakon što je Kipar upozorio da su potrebni “nadljudski” napori da bi njegove banke sutra bile otvorene. Kipar je ove nedjelje izbjegao kolaps bankarskog sistema, nakon što je, poslije višečasovnih pregovora, postigao sporazum sa međunarodnim kreditorima. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti