Petak 21. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaKinezi žele da grade hidroelektrane na Zapadnoj Moravi

Kinezi žele da grade hidroelektrane na Zapadnoj Moravi

TRSTENIK, Kineska kompanija “Čajna voter elektriks” želi da investira u izgradnju dvije male hidroelektrane na Zapadnoj Moravi, saopšteno je danas iz kabineta predsjednika opštine Trstenik Miroslava Aleksića.

Poslije sastanka sa predstavnicima kineske kompanije, Aleksić je izjavio da se radi o lokacijama za izgradnju većih hidroelektrana, koje nisu obuhvaćene javnim pozivom Ministarstva energetike, razvoja i zaštite životne sredine.
“Kineska kompanija je vidjela svoju šansu i došli su da pregovaraju sa nama o toj investiciji”, rekao je Aleksić i objasnio da projekat podrazumijeva otvaranje novih radnih mjesta i pokretanje investicije, koja će biti usmjerena na proizvodnju obnovljivih izvora električne energije.
“Lokalna samouprava je u potpunosti spremna da podrži jedan ovakav projekat uz saglasnost i dogovore sa resornim ministarstvima” – naglasio je predsjednik opštine.
Direktor kineske kompanije za Jugoistočnu Evropu Džang Džing izjavio je poslije sastanka sa Aleksićem i zamjenikom predsjednika opštine Radomirom Milunovićem da je veoma zadovoljan tokom razgovora u kome je dobio iscrpne informacije o projektu, izrazivši nadu da će se vrlo brzo postići konkretni dogovori.
Tokom prvog susreta dogovoreno je da predstavnici kineske kompanije upoznaju nadležna ministarstva sa njihovim planovima i da se u narednom periodu intenziviraju kontakti i razgovori zaintresovanih strana.
U saopštenju se navodi i da je bilo riječi o mogućnostima ulaganja u putnu i komunalnu infrastrukturu.
Kineska kompanija “Čajna voter elektriks” jedan je od najpoznatijih svjetskih investitora u hidroelektrane i sisteme za prečišćavanje otpadnih voda. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti