Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSigurna gradnja kraka gasovoda kroz Srpsku

Sigurna gradnja kraka gasovoda kroz Srpsku

BANJALUKA, Direktor kompanije “Južni tok” za Srbiju Dušan Bajatović izjavio je danas u Banjaluci da će kroz Republiku Srpsku sigurno proći krak ovog gasovoda, čime će svi industrijski potrošači u Srpskoj biti snabdijevani gasom efikasno i pod najpovoljnijim uslovima.

“Republika Srpska je dio projekta `Južni tok`, kao interkonekcija koja će ići iz Srbije”, rekao je Bajatović novinarima nakon prvog sastanka Interresorne radne grupe za utvrđivanje prijedloga trase kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku.

Bajatović, koji je i generalni direktor preduzeća “Srbijagas”, napomenuo je da je planirani kapacitet gasovoda za Republiku Srpsku dvije milijarde metara kubnih.

“U okviru ovog projekta planirana je i, na neki način, sa ruskim partnerima usaglašena izgradnja dvije gasne centrale kapaciteta 250 megavata električne energije i toplotne energije 150 megavata kako bi zadovoljila standard građana Banjaluke i Srpske”, istakao je Bajatović.

On je rekao da je na današnjem sastanku usaglašeno da se, u okviru Vlade Republike Srpske i uz pomoć “Srbijagasa”, sačini nacionalni plan gasifikacije Srpske.

“Kada je riječ o kraku gasovoda `Južni tok` kroz Republiku Srpsku moguće je da ćemo razgovarati i o snabdijevanju gasom Federacije BiH”, rekao je Bajatović i dodao da su ruski partneri spremni da u ovom projektu učestvuju sa najmanje 50 odsto sredstava.

Prema njegovim riječima, ruske banke su spremne da u potpunosti finansiraju projekat izgradnje gasovoda “Južni tok” i gasnih centrala u Srpskoj.

On je rekao da će se u Srpskoj iz gasa proizvoditi električna energija po tržišnoj cijeni.

Bajatović je zaključio da je ulazak Republike Srpske u ovaj projekat ispravna odluka Vlade Srpske, zbog čega je potrebno da se ubrzaju sve aktivnosti na izgradnji kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku.

Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas Republike Srpske” Slobodan Puhalac rekao je da je projekat izgradnje kraka “Južni tok” kroz Republiku Srpsku važan i za BiH.

“Neke predrasude i zablude moramo razbijati i moramo se optimističnije odnositi prema ovom projektu, te biti svjesni da nam predstoje velike obaveze”, istakao je Puhalac.

On je rekao da će Republika Srpska, u saradnji sa “Srbijagasom” i ruskim partnerima, ispuniti sve obaveze za uspješnu realizaciju ovog projekta.

Puhalac je pojasnio da će osnovna trasa kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku ići pravcem Bijeljina-Brčko-Doboj-Prnjavor-Banjaluka-Laktaši-Prijedor-Novi Grad.

On je rekao da je Interresorna radna grupa zainteresovana da se u dogovoru sa nadležnim institucijama Federacije BiH gasovodom Doboj poveže sa Zenicom.

Puhalac je dodao da je izgradnja gasnih centrala, koje će proizvoditi električnu i toplotnu energiju, predviđena u Banjaluci, a moguća je i izgradnja u Prijedoru i Bijeljini.

On je rekao da će istočni dio Srpske biti gasifikovan nakon povećanja kapaciteta gasovoda za Federaciju BiH.

Puhalac je naveo da će krak gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku biti pušten u funkciju 2016. ili 2017. godine, dok su za izgradnju jedne od gasnih termoelektrana potrebne dvije godine.

Osim članova radne grupe, sastanku su prisustvovali predsjednik Vlade Republike Srpske Željka Cvijanović, savjetnik predsjednika Vlade Srbije Petar Škundrić i predstavnici preduzeća “Srbijagas” Novi Sad. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti