Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiZakonska regulativa do kraja godine

Zakonska regulativa do kraja godine

NOVI GRAD, Republika Srpska bi, prema procjenama, do kraja godine mogla u potpunosti imati zakonsku regulativu koja se odnosi na energetsku efikasnost, rekao je danas u Novom Gradu pomoćnik ministra za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju Mićo Gaćanović.

“Riječ je o zakonu o uređenju prostora i građenju sa podzakonskim aktima koji bi trebalo da uredi energetsku efikasnost u zgradarstvu, zakonu o energetskoj efikasnosti i zakonu o energiji iz obnovljivih izvora”, precizirao je Gaćanović.

On navodi da ta tri zakona u potpunosti uređuju oblast energetske efikasnosti u skladu sa preuezetim obavezama na osnovu ugovora koji su BiH i Republika Srpska potpisale sa Energetskom zajednicom za jugoistočnu Evropu.

Gaćanović je bio u delegaciji Ministarstva za prostorno uređenje i građevinarstvo, na čelu sa ministrom Srebrenkom Golić, koja je danas boravila u posjeti opštini Novi Grad.

On smatra da će se na taj način stvoriti svi uslovi za otvaranje politike i dijaloga u energetskoj efikasnosti, odnosno stvoriće se uslovi da se ostvaruju uštede energije u zgradama, da se primjenjuju tehnička rješenja koja omogućavaju korišćenje energije iz obnovljivih izvora i da se smanji ukupan negativni uticaj na životnu sredinu.

“Riječ je o tri poznata principa na kojima se zasniva evropska direktiva tri puta po 20 odsto: 20 odsto smanjenja potrebne količine energije, 20 odsto smanjenja emisije ugljen-dioksida i drugih gasova koji stavraju efekat staklene bašte i 20 odsto korišćenja energije iz obnovljivih izvora”, pojasnio je on.

Prema njegovim riječima, zakon o uređenju prostora i građenju u potpunosti uređuje oblast koja se odnosi na zgradarstvo, a propisuje uslove i mjere kojima će se obezbijediti da novi objekti moraju biti projektovani i izgrađeni u skladu sa principima energetske efikasnosti što će se na kraju dokazivati energetskih sertifikata na osnovu izvršenog pregleda od strane ovlašćenih pravnih lica.

Osim toga, rekao je Gaćanović, zakonom su propisane i mjere koje se odnose na postojeće objekte, a podrazumijevaju da se i ti objekti, kada je ekonomski isplativo i tehnički izvodljivo, pretvore u energetski efikasne. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti