Utorak 16. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti ČEZ se žali Evropskoj komisiji na bugarske institucije

ČEZ se žali Evropskoj komisiji na bugarske institucije

PRAG, Češka energetska kompanija ČEZ podnijela je žalbu Evropskoj komisiji (EK) na bugarske institucije koje, kako tvrdi, pokušavaju da mu oduzmu licencu za rad u toj balkanskoj zemlji.

“Bili smo prinuđeni na taj korak, jer smo ponovo izloženi negativnom postupanju bugarskih institucija. Zatražili smo od Evropske komisije nezavisnu procjenu cijele situacije, s ciljem da našim i bugarskim firmama obezbijede objektivan i pravedan postupak”, rekao je šef distribucije i aktivnosti u inostranstvu ČEZ, Tomaš Pleskač.
Regulativni organ u oblasti energetike u Bugarskoj okrivio je firmu da daje narudžbine sub-snabdjevačima bez javnih konkursa, čime krši zakone u oblasti javnih nabavki. ČEZ to, kako prenose češki mediji, negira.
Bugarski antimonopolski organ u četvrtak je saopštio da je počeo istragu tri strana distributera električne energije zbog sumnje da su sarađivali u cilju sprečavanja potrošača da promjene snabdjevača strujom.
Nadležni organi su sproveli raciju u sjedištima čeških firmi ČEZ i Energo-Pro i austrijske EVN u Bugarskoj, i tom prilikom konfiskovali raznu dokumentaciju. Bugarski organi su postupak sproveli u koordinaciji s Evropskom komisijom.
ČEZ je juče potvrdio da je sprovedena racija u bugarskoj filijali, i naveo da ne krši nikakva bugarska ni evropska pravila.
Bugarski istražni organi su krajem februara pokrenuli kontrolu sve tri pomenute firme. One su bile na meti kritika većeg dijela Bugara zbog skoka cijene struje, što je tada  izazvalo višednevne nemire širom zemlje. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti