Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiPrihod od viška struje 64,7 miliona

Prihod od viška struje 64,7 miliona

BANJALUKA,  “Elektroprivreda RS” prodala je u prošloj godini komercijalnim kupcima 711.309 megavat-časova struje, pri čemu je ostvarila prihod od 64,7 miliona maraka, istakli su u Ministarstvu industrije, energetike i rudarstva RS.

U Ministarstvu su istakli da je lani prodato manje električne energije od planirane količine bilansnih viškova predviđenih Rebalansom elektroenergetskog bilansa za 2012. godinu.
– Osnovni razlozi neostvarenja punog plana prodaje bilansnih viškova u 2012. godini su smanjenje obima proizvodnje u hidroelektranama zbog loših hidroloških prilika u prvoj polovini godine, niska kota akumulacije “Bileća” na početku 2012. godine, neraspoloživost agregata G2 u HE Dubrovnik, nepostizanje zadovoljavajućih cijena za električnu energiju na tržištu i prekidi isporuke, prije svega, zbog neraspoloživosti jedne ili više proizvodnih jedinica snage kumulativno veće od 200 megavata – naglasili su u Ministarstvu.
Istakli su da je prodaja bilansnih viškova električne energije sprovedena u skladu sa odlukama Vlade RS, te u skladu sa Pravilnikom MH ERS o prodaji i nabavci odnosno kupovini struje na sedmičnom, mjesečnom i godišnjem nivou.
– U 2012. godini sprovedeno je 18 postupaka prodaje viškova struje i to tri postupka prodaje putem međunarodnog javnog oglasa odnosno tendera, 14 postupaka putem pregovaračkog metoda bez objavljivanja javnog oglasa i jedan postupak prodaje putem odazivanja na zahtjeve trgovaca ili kvalifikovanih kupaca – kazali su u Ministarstvu industrije.
Vlada RS je na sjednici u četvrtak prihvatila Izvještaj “Elektroprivrede RS” o prodaji viškova električne energije u prošloj godini.

Proizvodnja
U “Elektroprivredi RS” ranije su rekli da je početak ove godine optimističan i da ukazuje da će biti ispunjen plan proizvodnje od 5.442 gigavat-časa električne energije, što je 5,5 odsto više od planiranog rebalansa za 2012. godinu.
– Od ukupnog plana, 1.357 gigavat-časova planirano je za izvoz, odnosno to je bilansni višak – kazali su u “Elektroprivredi”. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti