Srijeda 29. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasBajatović: Istina da ima protivnika "Južnog toka"

Bajatović: Istina da ima protivnika “Južnog toka”

BEOGRAD, Direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović rekao je da protivnika gasovoda “Južni tok” ima, ne samo u Srbiji, nego i u Evropi, jer postoje različita shvatanja energetske zavisnosti od Rusije.

Bajatović je istakao da je za Srbiju ovaj projekat od velike važnosti, zbog energetske stabilnosti i industrijskog razvoja zemlje.

Kometarišući navode da opstrukcije pojedinaca iz vlasti ugrožavaju gasni sporazum Srbije i Rusije i realizaciju “Južnog toka”, Bajatović je za “Blic” naveo da su svi učesnici u izgradnji ovog gasovoda ispoštovali definisane rokove.

“Do kraja 2015. godine dionica `Južnog toka` kroz Srbiju će biti kompletirana. Nema nikakvog kašnjenja”, rekao je Bajatović i dodao da utvrđeni rokovi “i dalje stoje”.

On je precizirao da je idejni projekat pripremljen i biće predat ruskom “Gaspromu”, do 30. juna bi trebalo da bude završen glavni projekat, a potom slijede tenderi za nabavku cijevi i kompresorskih stanica.

Do septembra će, dodao je Bajatović, biti raspisani i tenderi za izvođače radova, kako bi u novembru ili decembru sve bilo spremno da počne izgradnja.

Očekuje se da izgradnja gasovoda kroz Srbiju počne u decembru ove ili u januaru iduće godine. Gasovod “Južni tok” prolaziće kroz Bugarsku, Srbiju, Mađarsku, Grčku, Sloveniju, Hrvatsku i Austriju, a jedan krak će ići i u Republiku Srpsku. Dugačak je 3.600 kilometara i počinje u Rusiji, a prolazi ispod Crnog mora.

“Južni tok” kroz Srbiju u dužini od 411 kilometara koštaće 1,9 milijardi evra, sa 60 milijardi metara kubnih gasa.

Srpska bi trebalo da izgradi gasovod dužine 480 kilometara, kapaciteta 1,5 milijardi metara kubnih i da ga spoji sa krakom “Južnog toka” u Srbiji. Iz Srbije krak će u Srpsku ući kod Zvornika, odakle će biti usmjeren prema Bijeljini i drugim gradovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti