Petak 12. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKrak kroz Srpsku neće kasniti

Krak kroz Srpsku neće kasniti

BEOGRAD/BANJALUKA, Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas Res” Slobodan Puhalac kazao je “Glasu Srpske” da izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku neće biti dovedena u pitanje zbog određenih spekulacija u vezi sa pomjeranjem rokova u Srbiji.

– Ne vjerujem da će biti nekih ozbiljnijih problema u vezi sa zacrtanim aktivnostima na realizaciji “Južnog toka” u Srbiji. Da li su to medijske spekulacije ili nametanje nekih posebnih interesa, nije bitno, ali je očito da će partneri prevazići te poteškoće – rekao je Puhalac.
On je, s obzirom na takav stav, ocijenio da se to ne može odraziti na Republiku Srpsku.
– Naš osnovni zadatak ostaje da sustignemo ono što smo u prošlosti propustili da napravimo i pred nama su brojne obaveze – rekao je Puhalac.
Kako pišu srpski mediji, pomjeranje datuma za početak gradnje gasovoda u Srbiji izaziva negodovanje ruskih partnera, a kasniće se i više od godinu.
Državni savjetnik Ruske Federacije Modest Kolerov je nedavno rekao da se Srbija ne ponaša po ključnim dogovorima sklopljenim između bivšeg rukovodstva zemlje i Vladimira Putina.
Ipak, Dušan Bajatović, prvi čovjek “Srbijagasa”, opovrgava ove napade i kaže da sve teče po planu.
– Nije tačno da ne ispunjavamo odredbe u vezi sa ‘Južnim tokom’. Sve ugovorne i druge obaveze se poštuju – odgovara Bajatović.
Upravo je dolazak ruske delegacije donio i novi rok za start izgradnje prve kompresorske stanice u Srbiji.
Početak radova na “Južnom toku” u Srbiji zacrtan je bio prvobitno za decembar prošle godine. Datum je pomjeren za januar, mart, a onda i za posljednji kvartal ove godine. Predsjednik UO “Gasproma” još je dodatno pomjerio datum za kamen temeljac i prebacio ga u 2014. godinu.
– Projekat ‘Južni tok’ teče prema planiranim rokovima i početak radova je predviđen za decembar 2013 – januar 2014. godine – rekao je Miler, prilikom posjete Srbiji.
Kako pišu srpski mediji, Aleksej Miler žalio se u Vladi Srbije da “pojedinci pokušavaju da opstruiraju” gasni sporazum Rusije i Srbije i sprovođenje velikog posla “Južni tok”.
Prvi potpredsjednik Vlade Aleksandar Vučić dao je lične garancije da će “izbaciti iz stranke i Vlade svakoga ko bude opstruirao “Južni tok”.
– Miler govoreći o opstrukciji nije pomenuo nijedno ime. Insistirao je da je u pitanju strateško partnerstvo sa Srbijom i „Srbijagasom”, a direktora “Srbijagasa” Dušana Bajatovića je označio kao garanta tog partnerstva – rekao je srpskim medijima jedan od učesnika sastanka.
Već mjesecima se vodi rat između ministarke energetike Zorane Mihajlović i direktora „Srbijagasa” Dušana Bajatovića, koji očigledno ima rusku zaštitu.
Ministarka nedavno nije krila razočaranje što je državni revizor podnio samo prekršajne prijave protiv direktora „Srbijagasa” i zatražila je da tužilaštvo reaguje jer je zbog nepravilnosti u javnim nabavkama, kako kaže, zabilježen gubitak od oko 450 miliona evra. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti