Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasŠta to grade na Aljasci?

Šta to grade na Aljasci?

NJUJORK, Nafne kompanije Rosweft i Ekson mobajl planiraju da na Aljasci izgrade fabriku tečnog prirodnog gasa na nalazištu Point Tompson, rekao je Igor Sečin.

Prema riječima šefa ruske kompanije, to je veoma dobar projekat, zasnovan na eksploataciji na Aljasci, prenio je Finmarket.
“On prati izgradnju postrojenja za TPG na tom nalazištu, jer je azijsko-pacifički region ciljno tržište za ovu fabriku”, rekao je Sečin.
Predsjednik Roswefta je dodao da preliminarna studija tržišta pokazuje značajan rast potrošnje tog proizvoda u azijsko-pacifičkom regionu. Do 2018. godine potrošnja TPG u tom regionu će praktično porasti za 90 odsto.

“Naše učešće u projektu Point Tompson, omogućava nam da odgovorimo na povećanju tražnju na tržištu”, rekao je Sečin.

On je dodao da Rosnjeft i Ekson razmatraju mogućnost izgradnje TPG na Sahalinu “kako bi, ne samo sa resursima Eksona na Aljasci izašli na to tržište, nego i resursima koji postoje kod nas na nalazištima na Sahalinu”.

Rosweft, prema osnovnim uslovima sporazuma sa Ekson mobajlom dobija opciju od 25 odsto udjela u projektu Point Tompson na Aljasci. Opcija važi do septembra 2014. godine.

Prema dostupnim procjenama, nalazište Point Tomson čini 25 odsto dokazanih rezervi gasa Sjeverne padine Aljaske. Tanjug

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti