Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNema odstupanja u planovima o početku gradnje gasovoda "Južni tok"

Nema odstupanja u planovima o početku gradnje gasovoda “Južni tok”

BEOGRAD, Nema odstupanja u planovima o početku gradnje gasovoda “Južni tok”, koja bi trebalo da počne u januaru 2014, a biće završena 2016. godine, poručili su iz ruskog “Gasproma”, “Srbijagasa” i Vlade Srbije.

U “Gaspromu” potvrđuju da sve ide po planu i da ova ruska kompanija ne odstupa od plana.

“Južni tok” se, podsjećaju, gradi da bi se gas iz Rusije direktno isporučivao na tržišta jugoistočne Evrope, od kojih je jedno i Srbija. prenosi RTS.

“Prema Akcionom planu, koji je potpisan, početak gradnje gasovoda `Južni tok` planiran je za januar 2014. godine. Projekat je na pravom putu. Završetak gradnje i početak isporuke gasa u Srbiju planiran je za 2016. godinu”, kažu u “Gaspromu”.

Iz Vlade Srbije poručuju da je sve spremno za gradnju i da su “Srbijagasu” dali garancije, te napominju da će dionica kroz Srbiju koštati oko 1,7 milijardi evra.

Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlovović kaže da je u parlamentu donesen Zakon o “Južnom toku”, odnosno o eksproprijaciji zemljišta za “Južni tok”.

“Donijet je i Pravilnik o izgradnji gasovoda od 16 bara koji je neophodan za projektovanje gasovoda. U budžetu za 2013. godinu obezbijeđen je novac za početak eksproprijacije”, dodala je Mihajlovićeva.

“Srbijagas” je juče predao idejni projekat i sprema tendere, a gradnju prve kompresorske stanice planiraju za kraj ove godine.

Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da nije bilo nikakvih odgađanja početka radova. “Naprotiv, `Južni tok`, u skladu sa dogovorom koji je napravljen sa `Gaspromom` se u dan i sat odvija onako kako je zamišljeno”, istakao je Bajatović.

Gasovod “Južni tok” kreće iz Rusije, a na putu ka zemljama EU, prolaziće i kroz Srbiju, dok će jedan krak biti odvojen i za Republiku Srpsku.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti