Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasKravčenko: "Južni tok" koristan za cijeli region

Kravčenko: “Južni tok” koristan za cijeli region

BRISEL, Direktor Naftne industrije Srbije /NIS/ Kiril Kravčenko izrazio je uvjerenje da će gasovod “Južni tok” biti od koristi cijelom regionu, jer će obezbijediti dodatne izvore gasa i stabilnost.

Kravčenko je rekao da ne postoji direktna veza između NIS-a i Gaspromovog projekta gasovoda “Južni tok” u regionu, iako je vodeći akcionar u kompaniji i projektu isti.

“Za naš posao, to nije stvar od najvećeg značaja. Moguće je da ćemo učestvovati, sa drugim partnerima, u projektima proizvodnje struje iz gasa iz `Južnog toka`, ali za projekte koje smo već počeli imamo dovoljno svog gasa”, rekao je Kravčenko u intervjuu za sajt “EurAktiv”.

Kravčenko je istakao da NIS ne pokušava da “oživi” bivšu Jugoslaviju, već da želi razvoj ekonomskih odnosa među zemljama regiona radi uzajamne djelotvorne saradnje.

Gasovod “Južni tok” prebacivaće ruski prirodni gas preko Crnog mora u Bugarsku i Srbiju i dalje za Grčku, Italiju i Austriju.

Jedan krak gasovoda ući će u Republiku Srpsku iz Srbije kod Zvornika, odakle će biti usmjeren prema Bijeljini i drugim gradovima.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti