Srijeda 17. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiOpravdana samo trećina prigovora na kvalitet grijanja

Opravdana samo trećina prigovora na kvalitet grijanja

BANJALUKA, Banjalučka “Toplana” odobrila je oko 800 bonifikacija od pristiglih više od 2.400 pritužbi na kvalitet grijanja ove sezone, što znači da je samo trećina prigovora bila opravdana, rečeno je u ovom preduzeću.

“Toplana” raspolaže sa dovoljnim količinama mazuta da sezonu grijanja privede kraju, koja se zvanično završava 15. aprila, rekla je portparol banjalučke “Toplane” Žaklina Mijatović.

Ukoliko temperatura vazduha tri dana zaredom bude ispod 12 stepeni Celzijusovih, kaže Mijatovićeva, isporuka toplotne energije biće nastavljena, ali ne i poslije 1. maja kada počinje ispuštanje vode iz sistema i redovni godišnji remont.

Ona je istakla da se zahvaljujući redovnim platišama naplativosti kreće oko 85 odsto.

Navodeći da je u stanovima u Banjaluci trenutno ugrađeno 3.715 kalorimetara, Mijatovićeva je navela da kalorimetri neće dovesti do uštede toplotne energije ukoliko ne budu preduzete i druge tehničke mjere.

“Ugradnja kalorimetara za svaki stan pojedinačno tehnički je moguća u zgradama novijeg datuma koji se toplotnom energijom napajaju preko jednocijevnog sistema, dok je u objektima stare gradnje, kakvih je oko 90 odsto, moguća samo za kompletnu zgradu”, rekla je Mijatovićeva.

Ona ističe da je u zgrada novije gradnje ugradnja kalorimetra moguća samo u ulazu objekta, a troškovi se dijele po dogovoru stanara.

“Ekonomičnost ugradnje kalorimetra ogleda se kroz mogućnost uštede toplotne energije koju potrošač sam može da koriguje”, kaže Mijatovićeva.

Ona navodi da je ugradnja kalorimetra najviše isplativa u stanovima u kojima ljudi ne boravi tokom cijelog dana ili dužeg vremenskog perioda u sezoni grijanja.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti