Subota 3. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSrpska mora ubrzati pripreme za gradnju “Južnog toka”

Srpska mora ubrzati pripreme za gradnju “Južnog toka”

BANJALUKA, Izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku je veoma važan projekat i neophodno je da se aktivnosti rješavaju na vrijeme i uloži maksimalan napor od strane svih učesnika u ovom projektu da sve bude po planu i programu.

Izjavio je to juče “Glasu Srpske” ambasador Rusije u BiH Aleksandar Bocan-Harčenko.
Bocan-Harčenko je juče u Banjaluci razgovarao sa vršiocem dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” Slobodanom Puhalcem u vezi sa pripremom za izgradnju i samom gradnjom kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku.
Prema njegovim riječima, radilo se o redovnom sastanku na kojem se razgovaralo o stvarima pravne i tehničke prirode.
Bocan-Harčenko je ocijenio da preduzeće “Gas-Res” ima ključnu ulogu u veoma važnom projektu priključenja RS na “Južni tok”.
– Imamo vremena da riješimo neka pitanja prije samog početka gradnje i svega što je potrebno da se Republika Srpska priključi jednim krakom na gasovod. Traži se više aktivnosti između svih strana koje su uključene u ovaj projekat. Aktivnosti se moraju ubrzati – rekao je Bocan-Harčenko.
Dodao je da je od vršioca dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” dobio informacije o aktivnostima koje se vode u procesu izgradnje i ostalim važnim pitanjima u vezi sa krakom “Južnog toka”.
Slobodan Puhalac izjavio je “Glasu Srpske” da je sa Bocan-Harčenkom razgovarao o aktivnostima koje predstoje u vezi sa priključenjem RS na “Južni tok” i svim detaljima i rokovima koji slijede.
– Pričali smo o svemu onome što nas očekuje i što ćemo da radimo kako bismo sustigli ono što su prije nas uradili Srbija i druge zemlje koje se vezuju za “Južni tok” – rekao je Puhalac i naglasio da je i ovog puta akcenat bio na tome da ovaj projekat nije samo od interesa za Republiku Srpsku već i za BiH.
Poslije prvog sastanka Interresorne radne grupe za utvrđivanje prijedloga trase kraka gasovoda “Južni tok” kroz Srpsku, koji je održan krajem marta u Banjaluci, rečeno je da bi gradnja kraka gasovoda kroz RS trebalo da počne do kraja godine, a da bi trasa trebalo da ide od Bijeljine prema Brčkom, preko Posavine prema Doboju, Prnjavoru, Banjaluci ili Laktašima, pa do Prijedora i Novog Grada.
Puhalac je tada istakao da će trasa gasovoda kroz RS pratiti prostorno-plansku dokumentaciju izgrađene, projektovane ili u studijama predviđene trase autoputeva, a planirana je i izgradnja dvije gasne elektrane.

Srbija
Nema odstupanja u planovima o početku gradnje gasovoda “Južni tok”, koja bi trebalo da krene u januaru 2014, a biće završena 2016. godine, poručili su iz ruskog “Gasproma”, “Srbijagasa” i Vlade Srbije. U “Gaspromu” potvrđuju da sve ide po planu i da ova ruska kompanija ne odstupa od plana, prenosi RTS.
– Prema Akcionom planu, koji je potpisan, početak gradnje gasovoda “Južni tok” planiran je za januar 2014. Projekat je na pravom putu. Završetak gradnje i početak isporuke gasa u Srbiju planiran je za 2016. godinu – kažu u “Gaspromu”.
Iz Vlade Srbije poručuju da je sve spremno za gradnju i da su “Srbijagasu” dali garancije. Generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović kaže da nije bilo nikakvih odgađanja početka radova. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti