Petak 29. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasFBiH podržava »Južni tok«?

FBiH podržava »Južni tok«?

SARAJEVO/BANJALUKA, Federacija BiH zainteresovana je za priključenje na krak gasovoda “Južni tok”, koji će prolaziti kroz sjeverni dio RS, ali to još ne želi jasno saopštiti zbog odbojnosti dijela tamošnje vlasti prema svim projektima koji dolaze iz RS, Srbije i Rusije.

Stidljivi interes za projekat “Južni tok” iskazali su u sarajevskoj kompaniji “BH gas”, čiji je direktor Adnan Kreso prošle sedmice razgovarao s ministrom industrije, energetike i rudarstva RS Željkom Kovačevićem i direktorom banjalučke firme “Gas-Res” Slobodanom Puhalcem.
Kreso je za “Nezavisne” izjavio da se u posljednje vrijeme u medijima pojavljuju mnoga pitanja i komentari “samozvanih eksperata i analitičara s ciljem da ospore potrebu širenja gasne mreže u BiH”.
“Kao što sam više puta dosad istakao, podržavam svaki razvojni projekat koji je ekonomski opravdan. U razgovoru sa direktorom ‘Gas-Resa’ sam dodatno ohrabren činjenicom da su pripreme za početak realizacije kraka ‘Južnog toka’ daleko poodmakle i da je u planu snabdijevanje gasom značajnih gradova u BiH, od Bijeljine, Brčkog, Doboja, rafinerija u Brodu i Modriči, pa sve do Banjaluke”, kazao je Kreso.
On ukazuje da su sarajevski “Energoinvest” i “BH gas” još 2009. potpisali memorandum o razumijevanju s ruskim “Gazprom Exportom” u vezi s korištenjem gasa iz “Južnog toka”. Kreso ističe da se u memorandumu, između ostalog, iskazuje spremnost bh. strane da gas preuzima na svojoj granici bez definisanja mjesta preuzimanja, što, kako smatra, znači da nema potrebe za dodatnim ugovorima o transportu gasa do BiH.
“Razvojni projekti FBiH kojim bi potrošačima u FBiH bio obezbijeđen drugi transportni pravac kao što je gasovod Brod – Zenica nije u koliziji s ‘Južnim tokom’ kroz RS”, ocjenjuje Kreso.
Zvaničnici FBiH i bivša uprava “BH gasa” proteklih godina grčevito su se protivili konekciji RS i BiH na “Južni tok” iz Srbije, tvrdeći da je “politički motivisan”, lobirajući isključivo za priključenje na gasovod iz Hrvatske. Čak su uvjeravali javnost u FBiH da “Južni tok” neće ni doći do RS, jer ga u Rusiji, navodno, smatraju neisplativim, što je lani demantovano potpisivanjem memoranduma između predsjednika RS Milorada Dodika i čelnika “Gazproma” Alekseja Milera.
Na osnovu toga, vlasti RS uveliko pripremaju teren za sklapanje ugovora za izgradnju kraka gasovoda i dopremu gasa za RS u količini do dvije milijarde kubnih metara godišnje. Potpisivanje ugovora između “Gazproma” i “Gas-Resa” očekuje se do sredine ove godine.
Dušan Bogdanović, stručnjak za energetiku, ocjenjuje da FBiH isključivo iz političkih razloga opstruiše sve što dolazi iz Rusije, iako je uvjeren da “Južni tok” može donijeti sigurnost u snabdijevanju rentabilnim energentom ne samo RS već i FBiH.
“I prodaja Rafinerije nafte Brod ruskoj državnoj kompaniji osporavana je iz FBiH bez ikakvog racionalnog razloga, a ista stvar se dešava i sada s ‘Južnim tokom’. Međutim, imajući u vidu iskustva sa Rafinerijom Brod, u FBiH će drugačiju priču pričati kada kroz RS bude izgrađen ‘Južni tok'”, smatra Bogdanović. Nezavisne novine

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti