Nedjelja 23. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasCijena nafte i dalje u porastu

Cijena nafte i dalje u porastu

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte su danas nastavile da rastu, budući da su tržišta pozdravila japansku politiku agresivnog monetarnog labavljenja kao ključ za pokretanje treće po veličini svjetske privrede, navode analitičari.

Nafta za orijentacionu isporuku u maju je, u elektronskom poslovanju na Njujorškoj berzi, poskupjela za 37 centi na 93,73 dolara za barel, prenosi agencija Frans pres. Evropska marka “brent”, koja se koristi za određivanje cijena različitih tipova inostrane nafte, ojačala je za 59 centi na 105,25 dolara za barel.
“Rast akcija nakon poteza u Japanu pruža podsticaj i tržištu nafte”, rekao je strateg sidnejske firme CMC markets, Majkl Mekarti.
Banka Japana je prošle nedjelje najavila nove hrabre mjere za stimulaciju posustale privrede, u namjeri da do kraja 2014. udvostruči ponudu novca i inflaciju dovede do nivoa od dva odsto, uz obećanje da neće popustiti u borbi s padom cijena koji je decenijama pravio probleme u ekonomiji.
“Japanska politika je pokušaj oživljavanja usnule ekonomije. Ako taj plan uspije, to će se pozitivno odraziti na svjetski privredni rast”, navodi banka DBS. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti