Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiKovačević: Deblokada sredstava kroz izmjene i dopune Zakona

Kovačević: Deblokada sredstava kroz izmjene i dopune Zakona

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je da je krajnje vrijeme da se usvajanjem izmjena i dopuna Zakona o osnivanju kompanije za prenos električne energije u BiH deblokiraju sredstva kompanije “Elektroprenos BiH”.

“Potrebno je da Savjet ministara BiH uputi u parlamentarnu proceduru izmjene i dopune tog zakona koje bi omogućile raspodjelu neraspoređene dobiti u proteklom periodu”, rekao je Kovačević.

On je istakao da Skupština akcionara “Elektroprenosa BiH”, nakon usvajanja izmjena i dopuna tog zakona, treba da donese odluku o raspodjeli dobiti u omjeru 41,8 odsto prema 58,2 odsto u korist Federacije BiH.

“Na taj način mi bismo dio novca u Srpskoj i FBiH upotrijebili za određene potrebe u budžetima entiteta, a preostali iznos bi se koristio za investiranje u modernizaciju prenosne kompanije u BiH”, naglasio je Kovačević.

On je istakao da se time ne bi ugrozilo dalje investiranje u “Elektroprenosu BiH” i dodao da je besmisleno da već godinama sredstva od oko 250 miliona KM stoje neupotrijebljena na računima banaka.

Kovačević je naveo da se suma od 100 miliona KM bez ikakvih problema može raspodjeliti vlasnicima, odnosno entitetima da je koriste, a da se preostali iznos investira u modernizaciju prenosne kompanije.

On je rekao da bi bilo normalno da se svake godine dobit “Elektroprenosa BiH” koristi za modernizaciju i nesmetan rad te kompanije u budućnosti.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti