Srijeda 24. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNeizvjestan ishod spora Slovenaca i RiTE Ugljevik

Neizvjestan ishod spora Slovenaca i RiTE Ugljevik

BANJALUKA, Ishod tužbe Elektroprivrede Slovenije koju je podnijela protiv Rudnika i Termoelektrane “Ugljevik” (RiTE), u kojoj traži odštetu od više od milijardu i 400 miliona KM, i dalje je neizvjestan.

Konstatuje se to i u informaciji o podacima o značajnim događajima i radnjama koje utiču na buduće poslovanje RiTE “Ugljevik”, koja je u ime tog emitenta objavljena na Banjalučkoj berzi.
Podsjeća se da se Okružni privredni sud u Bijeljini oglasio nenadležnim za postupanje u ovoj pravnoj stvari, ukinuo sve provedene radnje i odbacio tužbu.
Međutim, tužilac “Elektrogospodarstvo Slovenije razvoj in inženjering d.o.o.” (EGS) je uložio žalbu protiv ovog rješenja koju je Viši privredni sud Banjaluka odbio i potvrdio rješenje Okružnog privrednog suda u Bijeljini, od 14.marta 2013. godine.
“Rješenje Višeg privrednog suda Banjaluka tuženi je zaprimio danas od punomoćnika advokata po kojim je zastupan. Daljnji ishod spora je neizvjestan”, stoji u informaciji RiTE “Ugljevik”.
Slovenci su tužili RiTE “Ugljevik” radi isplate duga i isporuke električne energije.
Slovenačka kompanija je još ranije u tužbama precizirala da 826.523.511 KM traži na ime sredstava uloženih u izgradnju RiTE “Ugljevik”, zatim 523.920.459 KM na ime naknade za gospodarenje udruženim sredstvima, te 65.950.700 KM na ime odštete zbog neisporučne električne energije od 1. januara 2005. do 30. septembra 2008.godine, sve zajedno s pripadajućom zakonskom zateznom kamatom od 1. oktobra 2008. do isplate.
Prvobitni tužbeni zahtjev bio je od 66,8 miliona KM, ali je u januaru prošle godine podnesena dopuna tužbe u kojoj slovenačka elektroprivreda traži još oko milijardu i 400 miliona KM odštete od RiTE “Ugljevik”. Fena

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti