Subota 3. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Južni tok" koristan za cijelu BiH

“Južni tok” koristan za cijelu BiH

BANJALUKA, Projekat priključenja Republike Srpske i Federacije BiH na “Južni tok” od izuzetnog je značaja za oba entiteta, izjavio je Slobodan Puhalac, vršilac dužnosti direktora firme “Gas-Res”.

On je rekao da će efekti priključenja na ovaj gasovod biti valorizovani u nizu područja – od industrije do domaćinstava.

Puhalac je za “Nezavisne novine” rekao da je saradnjom sa “Gaspromom” sugerisano i planiranje potrebne količine gasa za Federaciju BiH /FBiH/, a činjenica da je “Južni tok” u 2012. definitivno potvrđen nizom međudržavnih ugovora, Republici Srpskoj i Federaciji BiH pruža izuzetnu šansu.

“Neophodno je da se stvori pozitivna atmosfera u oba entiteta, a zaborave anahroni razlozi da će neko imati monopol, ostvarivati nezaslužene benefite ili da će `Gasprom` ostvarivati ekstra profite. Sistem velikih brojeva određuje nam mjesto i pruža šansu”, smatra Puhalac.

Komentarišući prednosti projekta “Južni tok”, on je rekao da će predviđenim osnivanjem zajedničke firme “Gasproma” i “Gas-Resa”, cijena gasa biti znatno niža i povoljnija.

“Po našoj procjeni, drugi gasovodi, kao što su `Nabuko`,TAP i TANAP, su u debelom zaostatku za `Južnim tokom` i neizvjesne realizacije”, istakao je Puhalac.

Prošlogodišnja cijena ruskog gasa za BiH bila je među najvišima i iznosila je 512,2 dolara za 1.000 kubnih metara, što je za čak 24 odsto skuplje od prosječne tarife u evropskim zemljama.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti