Četvrtak 28. Mart 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Despotović: Potrošeno 4.750 tona mazuta

Despotović: Potrošeno 4.750 tona mazuta

PRIJEDOR, Direktor prijedorske “Toplane” Ljiljana Despotović navela je da je ovo preduzeće tokom sezone grijanja, koja se danas završava, potrošilo 4.750 tona mazuta, a da je cijena jedne tone ovog energenta iznosila 1.152 KM bez PDV-a.

“Imamo 4.500 potrošača i naplativost usluga 87 odsto”, rekla je Despotovićeva novinarima.

Ranijih godina sa sistema centralnog grijanja u Prijedoru isključilo se na vlastiti zahtjev oko 650 korisnika, mahom vlasnika stanova koji žive u inostranstvu.

Odluku, po kojoj je ovim potrošačima “Toplana” naplaćivala 30 odsto pune cijene grijanja i nakon isključenja, oborio je Ustavni sud Republike Srpske, ali ne zbog sadržaja nego isključivo zbog nenadležnosti, odnosno zbog toga što su je donijeli organi preduzeća umjesto da to učine organi lokalne samouprave.

Skupština grada Prijedora na posljednjoj sjednici, održanoj 10. aprila ove godine, donijela je Odluku o izmjenama i dopunama Odluke o vrelovodnoj i toplovodnoj mreži i isporuci toplotne energije kojom se zabranjuje samovoljno isključenje sa sistema daljinskog grijanja “Toplane”.

“Ako samovoljno priključenje, uključenje ili isključenje izvede korisnik, `Toplana` će takve slučajeve prijaviti komunalnoj policiji koja će protiv korisnika preduzeti zakonom i ovom Odlukom propisane mjere. Korisnik koji samovoljno isključi kućne instalacije sa sistema grijanja, obavezan je, na zahtjev `Toplane` ili komunalne policije, izvršiti ponovno uključenje na sistem”, navodi se u najnovijoj odluci Skupštine grada.

Time je i dalje ostalo otvoreno pitanje usklađenosti Zakona o komunalnim djelatnostima, na koje se pozivaju i Skupština grada i “Toplana”, sa Zakonom o zaštiti potrošača na koji se pozivaju i potrošači i udruženja za zaštitu prava potrošača.

Iz “Toplane” naglašavaju da Zakon o komunalnim djelatnostima ne predviđa isključenje iz sistema centralnog grijanja na vlastiti zahtjev, a u prijedorskom Udruženju za zaštitu potrošača “Don” tvrde da potrošači imaju pravo da biraju kako će se grijati.

Izvršni direktor “Don”-a Murisa Marić rekla je da preduzeća koja potrošače snabdijevaju strujom, vodom, toplotnom energijom, kanalizacijom i odvozom smeća dijelom ne poštuju odredbe Zakona o zaštiti potrošača.

“Najviše se to ogleda u nepostojanju ugovornih odnosa između pružalaca i korisnika usluga i u neobračunavanju usluge odgovarajućim mjernim jedinicama, jer nije kvadratni metar jedinica za toplotnu energiju”, navela je Marić.

Cijene centralnog grijanja u Prijedoru važe od 1. avgusta 2011. godine i iznose 1,73 KM po metru kvadratnom mjesečno za stambene korisnike, 3,518 KM za privredne subjekte i budžetske korisnike, za škole i ustanove kulture 2,783 KM , te 1,173 KM za korisnike iz kategorije Crvenog krsta.

Iz gradskog budžeta za ovu godinu namijenjeno je milion KM izdataka za zajmove date “Toplani”. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti