Subota 25. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNastavljeno pojeftinjenje nafte

Nastavljeno pojeftinjenje nafte

NJUJORK/LONDON, Cijene nafte na vodećim svjetskim berzama za promet te energetske sirovine u Evropi i SAD su i danas opale – drugi dan uzastopno – prvenstveno zbog pada privredne aktivnosti u Kini.

Sjevernomorska nafta tipa “brent” pojeftinila je na indikativnoj berzi u Londonu za oko dolar – na 99,64 dolara za barel, a tržišni analitičari navode da je naftni barel na tom tržištu prvi put “skliznuo” ispod važne psihološke granice od sto dolara od jula 2012. Američka laka nafta za terminsku isporuku u maju prodavana je na Merkantilnoj berzi u Njujorku za 87,67 dolara po barelu ili oko dolar po barelu manje nego juče u zaključnoj trgovini.
“Tržište još, uglavnom, reaguje na loše podatke o kineskoj BDP-u koji ukazuju da se ekonomska aktivnost u drugoj po snazi svjetskoj privredi usporava”, ocijenio je Dejvid Lnekos, analitičar kompanije Fat propets iz Sidneja, a prenosi agencija AFP.
Prema zvaničnim podacima objavljenim juče u Pekingu, kineski BDP je u prvom kvartalu opao na 7,7 odsto, što je 0,3 procenata manje od ranije prognoze. Sadašnji pad kotacija glavne energetske sirovine tržišni eksperti povezuju, pored nižeg od očekivanog rasta kineske privrede, sa razočaravajućim podacima o stanju “zdravlja” američke privrede.
U agencijskim izvještajima iz Vašingtona se ističe da su aprilski podaci ukazali na pad poslovnog povjerenja u sektoru američke stanogradnje, dok je istovremeno pristigao i izvještaj o većem od očekivanog padu proizvodnje u prerađivačkoj industriji države Njujork. Tendencija pada cijena nafte na svjetskom tržištu bilježi se i zbog prošlonedjeljne procjene Organizacije izvoznika nafte, Međunarodne agencije za energiju i procjena eksperata američke vlade da će globalna tražnja nafte opasti. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti