Petak 31. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i Gas"Nabuko" u problemima, "Južni tok" napreduje

“Nabuko” u problemima, “Južni tok” napreduje

MOSKVA, Projekat “Nabuko“, koji je po zamisli EU trebalo da smanji zavisnost Evrope od ruskog gasa i da umanji važnost “Južnog toka“, zapada u sve veće probleme, a posljednji je povlačenje njemačkog koncerna “RWE“.

Planirani projekat gasovoda “Nabuko“, namijenjen za transport plavog goriva iz Kaspijskog regiona u Evropu, nema najbolje perspektive, smatraju stručnjaci.

Prema zvaničnoj izjavi iz štaba “RWE“ u Esenu, koncern je riješio da istupi iz sastava međunarodnog konzorcijuma za izgradnju gasovoda, prodavši paket akcija od 17 odsto.

Ovaj udio je kupila austrijska petrohemijska kompanija “OMV“.

Nakon izlaska njemačke strane iz projekta, poslovni list “Handeklsblat“ zaključio je da koncern “RWE“ sada ima – brigu manje.

“Nabuko” je od počeka bio nedjelotvoran zbog neodređenosti resursne baze.

Istovremeno, ruski “Južni tok“ ima veliku šansu da uspije.

Počasni konzul u italijanskom gradu Bolcanu Bernard Kiem ističe da se Italija već više od 50 godina grije ruskim gasom te da će “Južni tok“ još više uvećati stabilnost isporuka gasa.

Izlazak njemačke kompanije “RWE“ iz sastava konzorcijuma “Nabuka“ još jedno je svjedočanstvo o tome da projekat prolazi kroz loša vremena i da ima vrlo nejasne perspektive – navodi Glas Rusije.

Politička zainteresovanost Evrope za isporuke gasa iz Rusije i dalje postoji. Te perspektive su mnogo bolje nego perspektive “Nabuka”.

“Gasprom“ već sklapa ugovore za isporuku gasa u Evropi – napominju ruski eksperti.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti