Srijeda 24. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasU Londonu naftni barel opet vrijedi više od 100 dolara

U Londonu naftni barel opet vrijedi više od 100 dolara

NJUJORK/LONDON, Nafta je na berzi u Njujorku danas blago pojeftinila, dok je na drugom velikom tržištu, u Londonu, naftni barel opet skuplji od sto dolara, iako se i u Evropi osjetio negativan uticaj smanjene energetske tražnje u SAD.

Američka “laka” nafta za isporuke u maju prvo je na Merkantilnoj berzi u Njujorku blago poskupila, ali je u kasnijem poslovanju pojeftinila – za šest centi na 88,66 dolara po barelu. Kotacije osnovne energetske sirovine su, međutim, na glavnoj evropskoj berzi za promet nafte u Londonu preskočile psihološku granicu od sto dolara po barelu, nakon što je prethodnog dana cijena po barelu opala u jednom trenutku na oko 98 dolara, što je bila najniža cijena od 11. jula protekle godine.
Tržišni ekspert kompanije IG Market u Singapru, Keli Teoh, ističe da sadašnje kretanje cijena nafte u SAD “odslikava situaciju u američkoj privredi”, kao i činjenicu da su zalihe goriva u prvoj svjetskoj ekonomskoj sili sada visoke. Stručnjak singapurske kompanije ocijenjuje da je u toku konsolidacija naftnog tržišta i predviđa postepeno smanjivanje razlika u cijeni između američke i sjevernomorske nafte.
Prema izvještaju agencije AFP, koja se poziva na ocjene tržišnih krugova, naftni trgovci su reagovali i na saopštenje centralne banke SAD u kojem se navodi da je rast američke industrijske proizvodnje tokom marta bio usporeniji, ali je u prvom kvartalu zabilježen najveći tromjesečni skok te proizvodnje u periodu od godinu dana. U prva tri mjeseca ove godine industrijska proizvodnja u SAD je, naime, uvećana po godišnjoj stopi od pet procenata, što je najveći rast od prvog kvartala 2012.
Cijene nafte su, inače, početkom ove sedmice osjetno pale, nakon što je u Pekingu objavljeno da je aktivnost u kineskoj privredi tokom prvog tromjesečja bila niža nego što je ranije očekivano. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti