Utorak 23. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPrva naftna bušotina u maju u Obudovcu

Prva naftna bušotina u maju u Obudovcu

BANJALUKA, Bušenje prve naftne bušotine u Republici Srpskoj trebalo bi da počne krajem maja u selu Obudovac, a krajem trećeg kvartala započeće proces bušenja i druge bušotine na teritoriji Bijeljine, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva RS Željko Kovačević.

Kovačević kaže da su dosadašnji rezultati sprovedenih seizmičkih ispitivanja “Jadran naftagasa” veoma ohrabrujući i da su na osnovu tih rezultata definisane dvije potencijalne zone sa aspekta pronalaska komercijalnih ležišta nafte i gasa u regionu Posavine i Semberije.
– Unutar tih zona “Jadran naftagas” je u februaru ove godine locirao prve dvije istražne bušotine. Prema informacijama koje je dostavilo ovo preduzeće, bušenje prve bušotine možemo očekivati krajem maja u selu Obudovac, a krajem trećeg kvartala započeće proces bušenja i druge bušotine na teritoriji Bijeljine – rekao je Kovačević.
On je naglasio da je u dosadašnje aktivnosti “Jadran naftagas” uložio oko 14,8 miliona KM, dok će u 2013. godini biti uloženo još oko 25,5 miliona KM.
– Istraživanjem nafte i gasa započeo je novi investicioni ciklus u Republici Srpskoj kojem je prethodila procedura dodjele koncesije. Projekat istraživanja i eksploatacije nafte i gasa predviđa investiciju od oko 345 miliona KM i otvaranje oko 500 novih radnih mjesta u procesu eksploatacije – rekao je Kovačević.
Direktor “Jadran naftagasa” Predrag Radanović rekao je ranije da preliminarni rezultati govore o ukupnim rezervama od oko deset miliona tona nafte na teritoriji Srpske.
Preduzeće “Jadran-naftagas”, kao zajedničko preduzeće Naftne industrije Srbije i ruske kompanije “Zarubežnjeft” i Ministarstvo industrije, energetike i rudarstva potpisali su 26. septembra 2011. godine ugovor o koncesiji za istraživanje i korišćenje sirove nafte i gasa na teritoriji Srpske, kojim se ova kompanija obavezala da će u istraživanje ugljovodonika u Srpskoj uložiti 229 miliona dolara, od čega 40,7 miliona za istraživanja i 188,3 miliona dolara za eksploataciju.
Značaj
Kovačević je naglasio da će realizacijom ovog projekta Republika Srpska dobiti mnogo, a da će prije svega, obezbijediti energetsku sigurnost i stabilnost.
– Promijeniće se geostrateški položaj RS u pozitivnom smislu. Povećaće se punjenja budžeta RS i fondova, a istraživanje i eksploatacija nafte i gasa takođe će uticati na povećanje broja zaposlenih i potražnju za kadrovima iz oblasti rudarstva i naftne geologije, ali i drugih pratećih struka. Realizacija projekta uticaće i na razvoj infrastrukture i razvojne planove lokalnih zajednica u kojima će se odvijati konkretne aktivnosti – naglasio je Kovačević. Glas Srpske

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti