Ponedjeljak 20. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Smjernice za dugoročne, srednjoročne i godišnje planove

Smjernice za dugoročne, srednjoročne i godišnje planove

BANJALUKA, Upravni odbor /UO/ “Elektroprenosa” BiH razmatrao je smjernice za izradu planskih dokumenata – dugoročnog, srednjoročnog i godišnjeg karaktera, izjavio je predsjednik UO Ibrahim Čolakhodžić.

On je naveo da je u okviru dugoročnih planova razmatran razvoj prenosne mreže u narednih pet do šest godina, kao i trogodišnji period poslovanja i investiranja.

Čolakhodžić je dodao da su na današnjoj sjednici UO razmatrana investiranja i potrebe nabavke za funkcionisanje sistema elektroprenosnog sistema na godišnjem nivou.

On je rekao da više od 200 miliona KM na računu “Elektroprenosa” predstavljaju sredstva kojima ova kompanija namjerava realizovati očekivane investicije u opremu, izgradnju i rekonstrukciju objekata.

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je ranije da je krajnje vrijeme da se deblokiraju sredstva “Elektroprenosa” BiH i to putem usvajanja izmjena i dopuna Zakona o osnivanju kompanije za prenos elektroenergije na nivou BiH.

Prema njegovim riječima, potrebno je da Skupština akcionara “Elektroprenosa”, nakon usvajanja izmjena i dopuna tog zakona, donese odluku o raspodjeli dobiti u omjeru 41,8 odsto prema 58,2 odsto u korist Federacije BiH.

“Tim načinom mi bismo dio novca upotrijebili u Srpskoj i FBiH za određene potrebe u budžetima entiteta, a preostali iznos bio bi korišten za investiranje u modernizaciju prenosne kompanije u BiH”, naglasio je Kovačević. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti