Subota 20. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasNafta skuplja nakon nedavnog pada

Nafta skuplja nakon nedavnog pada

NJUJORK/LONDON, Cijene sirove nafte danas  su porasle nakon što su trgovci iskoristili prošlonedjeljni pad cijena, dok su investitori čekali nove ekonomske podatke iz Kine, navode analitičari.

Američka “laka” nafta za isporuku u toku idućeg mjeseca ojačala je na  Merkantilnoj berzi u Njujorku za 50 centi na 88,51 dolar po barelu, prenijela je agencija Frans pres. Istovremeno, na berzi u Londonu barel sjevernomorske nafte tipa “brent” je poskupio za 44 centa na 100,09 dolara, premašivši ponovo granicu od sto dolara, koja je probijena na početku prošle sedmice nakon saopštavanja lošijih od očekivanih pokazatelja o rastu kineske privrede u prvom kvartalu.
“Trgovci čekaju podatke o indeksu menadžera nabavke u Kini, koji će biti objavljeni sutra”, navodi analitičar sidnejske brokerske kuće CMC markets, Rik Spuner.
Cijene su prošle nedjelje pale nakon slabih privrednih podataka iz Kine, a “brent” nafta se u jednom trenutku spustila na devetomjesečni minimum zbog tržišnih spekulacija da Organizacija zemalja izvoznica nafte (OPEK) planira da smanji proizvodnju.
Kineski privredni rast usporio je u prvom kvartalu na 7,7 odsto, što je iznenadilo analitičare i podgrijalo zabrinutost da oporavak te velike ekonomije posustaje. Kina je najveći potrošač energije u svijetu i tržišta nafte pomno prate zdravlje njene privrede. Tanjugbiz.rs

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti