Četvrtak 30. Mart 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasPuhalac: Pitanje gasovoda riješiti kao u Srbiji

Puhalac: Pitanje gasovoda riješiti kao u Srbiji

BANJALUKA, Vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-res” Slobodan Puhalac očekuje da će pitanja vezana za izgradnju kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku biti riješena onako kako je to učinjeno u Srbiji.

“Trasu budućeg gasovoda utvrdiće kompanija koja će biti formirana.

Ova firma biće nosilac izrade studije. Očekujemo da u studiji na isti način kao u Srbiji bude riješeno pitanje izgradnje gasovoda”, rekao je Puhalac i potvrdio da će dio budućeg gasovoda ići uz autoput Banjaluka-Doboj.

On je za Alternativnu televiziju potvrdio da je za izgradnju kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku, odnosno BiH, potrebno najmanje tri godine pripremnih aktivnosti, dok će izvođački dio trajati tri do pet godina.

Puhalac je istakao da je riječ o jednom od najvećih energetskih projekata koristan i za BiH i za entitete, te naglasio da će dio aktivnosti u vezi sa izgradnjom gasovoda biti rješavan i u Sarajevu.

“Ovo je izuzetan projekat za narednih 30-40 godina. Poslije sporazuma sa Savjetom ministara uslijediće i okvirni ugovor o isporukama gasa, te utvrđivanje mape puta i formiranje zajedničke kompanije”, rekao je Puhalac.

On je istakao da će ova kompanija biti formirana po uzoru na slične kao što je “Južni tok Srbija”.

“Srbija je u ovu aktivnost ušla 2008. godine, da bi 2013. u februaru to faktički završila usvajanjem Zakona o `Južnom toku`”, rekao je Puhalac i dodao da će sličan zakon predložiti na usvajanje i kod nas.

On je istakao da je prijedlog ruske strane da se, osim gasa za domaćinstva, grade i gasne centrale koje će proizvoditi električnu energiju na bazi gasa, a moći će se koristiti i toplotna energija koja nastaje kao nusprodukt.

“Idealna lokacija za ovakve objekte je u Banjaluci, Prijedoru ili negdje u Posavini”, rekao je Puhalac.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti