Četvrtak 1. Juni 2023.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasSiriji djelimično ukinut naftni embargo

Siriji djelimično ukinut naftni embargo

LUKSEMBURG, EU danas je da djelimično ukinula naftni embargo Siriji da bi pomogla opoziciji koja kontroliše dio naftnih polja.

Na današnjem sastanku u Luksemburgu ministri inostranih poslova EU odlučili su da dozvole, pod određenim uslovima, uvoz sirove nafte proizvedene u Siriji, izvoz opreme u naftnom i gasnom sektoru, kao i investicije u tim domenima.

Ministri su ocijenili da je neophodno uvesti olakšice da bi pomogli sirijskom civilnom stanovništvu, a posebno u rješavanju humanitarnih problema, kao i u obnovi normalnih ekonomskih aktivnosti, navodi se u zaključcima sa sastanka.

“Ovo je odgovor na kritike opozicije i naroda koji tvrde da su međunarodne sankcije pogodile više njih nego režim predsjednika Bašara al Asada”, izjavio je jedan visoki zvaničnik EU.

Prema posljednjim procjenama Međunarodne agencije za energetiku, od početka pobune marta 2011. godine sirijska proizvodnja nafte je gotovo smanjena za trećinu, i u martu je iznosila 130.000 barela dnevno što je nešto više od 0,1 odsto ukupne svjetske proizvodnje.

Većina naftnih polja u Siriji nalazi se oko grada Deir Ezor na istoku zemlje u blizini iračke granice. Neka od tih polja su u rukama pobunjenika.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti