Četvrtak 30. Maj 2024.

CAPITAL.BA

HomeNafta i GasUskoro početak gradnje kraka "Južni tok" kroz Srpsku

Uskoro početak gradnje kraka “Južni tok” kroz Srpsku

NOVI SAD, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević izjavio je danas u Novom Sadu da će vrlo brzo početi izgradnja kraka gasovoda “Južni tok” koji ide kroz Srpsku.

“Vrlo brzo, saradnja sa `Srbijagasom` biće spuštena na operativni nivo, kada će svoju riječ dati stručnjaci, inženjeri, tehničari i pravnici, što će prektično značiti početak realizacije projekta izgradnje kraka gasovoda `Južni tok` kroz Srpsku”, rekao je Kovačević novinarima poslije sastanka sa generalnim direktorom “Srbijagasa” Dušanom Bajatovićem.

On je naglasio da će Srpska krakom gasovoda, prije svega, dobiti dugoročno obezbjeđivanje energetske stabilnosti.

“Kada postoji energetska stabilnost, tada Republika Srpska postaje ozbiljan privredni partner investitorima, kako u samoj Srpskoj, tako i za investitore iz inostranstva. Kvalitetan i jeftin gas biće temelj prave privredne eksplozije Srpske”, naglasio je Kovačević.

On je podsjetio da o značaju izgradnje kraka gasovoda “Južni tok” govori i činjenica da je taj projekat proglašen nacionalnim interesom.

“Kao što je poznato, Vlada Republike Srpske je projekat izgradnje kraka gasovoda `Južni tok` kroz Srpsku proglasila nacionalnim interesom što apsolutno sve govori o njegovom ogromnom značaju”, konstatovao je Kovačević.

Osim Kovačevića i Bajatovića, u razgovoru o realizaciji gradnje gasovoda “Južni tok”, kao i njegovog kraka kroz Srpsku, učestvovao je i vršilac dužnosti direktora preduzeća “Gas-Res” iz Banjaluke Slobodan Puhalac.

Predviđeno je da kapacitet kraka “Južnog toka” kroz Republiku Srpsku bude dvije milijarde metara kubnih gasa.  Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti