Četvrtak 18. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti Memorandum o potencijalnom investiranju

Memorandum o potencijalnom investiranju

BANJALUKA, Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Željko Kovačević i predstavnici kompanije “Cge engineering” iz Milana potpisali su Memorandum o namjerama, kojim se ovoj kompaniji omogućava istraživanje potencijalnog investiranja u oblasti energetike na prostoru Srpske.

Kovačević je rekao da je riječ o izuzetno velikom investitoru za Republiku Srpsku, s obzirom da je ova kompanija članica grupacije “Ekspo Italija” u kojoj se nalazi 60 odsto izvoznika i uvoznika u Italiju.

On je dodao da je ova kompanija zainteresovana i za učešće u izgradnji kraka gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku.

Kovačević je istakao da je krak gasovoda “Južni tok” kroz Republiku Srpsku od posebnog nacionalnog interesa, što znači da će radove na njegovoj izgradnji prvenstveno izvoditi kompanije iz Srpske, ali će se u situaciji koja prevazilazi mogućnosti domaćih kompanija raspisivati tenderi za učešće inostranih izvođača.

On je naveo da će prilikom posjete delegacije “Gasproma”, predstavnici Republike Srpske imati spremne odgovore na pitanja trase i količine, zahvaljujući iskustvima “Srbijagasa”.

Predstavnik italijanske kompanije Viljam Milovan rekao je da ovu kompaniju trenutno interesuje izgradnja termovalorizatora u Banjaluci, kojim se otpad pretvara u energiju.

On je dodao da kompanija izvodi radove i u gasifikaciji i da želi pronaći način učešća u projektu izgradnje gasovoda “Južni tok”.

Zamjenik gradonačelnika Banjaluke Jasna Brkić rekla je da je jedan od najznačajnijih problema grada toplifikacioni sistem i da je u toku realizacija kupovine imovine valjaonice hladno valjane trake u stečaju i realizacija tehnološkog biznis parka, o čemu će danas upoznati goste iz Italije.

Ona je dodala da regionalna deponija zahtijeva i dodatna ulaganja. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti