Četvrtak 25. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeHidroenergijaO električnoj energiji proizvedenoj u HE Dubrovnik

O električnoj energiji proizvedenoj u HE Dubrovnik

SARAJEVO, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, Uprava za indirektno oporezivanje /UIO/, Nezavisni operater sistema i Regulatorna komisija za električnu energiju BiH zalagaće se da električna energija proizvedena u Hidroelektrani /HE/ Dubrovnik ima isti status kao električna energije proizvedena u BiH.

Ovo je zaključeno na sastanku ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića sa generalnim direktorom “Elektroprivrede Republike Srpske” Branislavom Milekić o električnoj energiji proizvedenoj u HE Dubrovnik koja pripada “Elektroprivredi Republike Srpske”.

Današnjem sastanku u Sarajevu prisustvovali su i direktor Hidroekeltrana na Trebišnjici /HET/ Marko Mitrović, predstavnici Ministarstva industrije energetike i rudarstva Republike Srpske, Nezavisnog operatera sistema BiH i UIO, saopšteno je iz Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH.

Hrvatska Elektroprivreda je 1. novembra 1994.godine jednostranom odlukom povezala agregat broj jedan iz HE Dubrovnik u elektroenergetski sistem Hrvatske i tako samoinicijativno narušila, kako tehnološki, tako i sistem raspodjele električne energije HE na Trebišnjici Prva faza.

Puštanjem u pogon transformatorske stanice PLAT dolazi do dodatne promjene u konfiguraciji električne mreže između BiH i Hrvatske.

Vezivanjem 220 kilovoltnog dalekvoda preko nove transformatroske stanice Plat oba 220 kilovoltna dalekovoda postaju interkonektivna, pa je neophodno da se za plasman energije preko njih obezbijede prekogranični prenosni kapaciteti, podsjeća se u saopštenju.
Obezbjeđenje prenosnih kapaciteta uglavnom zahtijeva i dodatne troškove, a u ekstremnim slučajevima “zagušenja“ može dovesti do nemogućnosti plasmana energije.

Smatrajući ovu problematiku vrlo važnom i kompleksnom i s obzirom na dužinu perioda u kojem se nije došlo do rješenja, Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, predvođeno ministrom Šarovićem, ovo pitanje će delegirati na nivo Savjeta ministara BiH, uz podršku nadležnih institucija, prema nadležnim institucijama Hrvatske, napominje se u saopštenju. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti