Nedjelja 14. Juli 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve Vijesti"Srbijagas" će biti podijeljen na dva preduzeća

“Srbijagas” će biti podijeljen na dva preduzeća

BEOGRAD, Ministar energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da preduzeće “Srbijagas” ima dug više od milijardu evra i najavila njegovu podjelu na dva preduzeća u državnom vlasništvu.

Mihajlovićeva je navela da je razlog za oko 22 odsto dugovanja razlika u nabavnoj i prodajnoj cijeni gasa, dok su ostalo dugovi javnog i privatnog sektora i posljedice određivanja prioriteta u poslovanju.

Ona je rekla da bi do kraja 2013. godine “Srbijagas” trebalo da bude podijeljen na dva preduzeća u državnom vlasništvu i ocijenila da bi restrukturiranje smanjilo troškove tog preduzeća za 30 odsto.

Predstavljajući polazne osnove za restrukturisanje “Srbijagasa”, Mihajlovićeva je navela da bi prva faza, koja bi trebalo da se završi do kraja oktobra, obuhvatila finansijsku i poslovnu konsolidaciju preduzeća, što bi u dogovoru sa Ministarstvom finansija obuhvatilo reprogramiranje obaveza i potraživanja.

“Potom će, do kraja godine, distribucija i trgovina gasom biti razdvojeni od transporta i skladištenje gasa”, rekla je Mihajlovićeva.

Preduzeće koje će se baviti distribucijom i trgovinom gasom zvaće se “Srbijagas”, a preduzeće koje će se baviti transportom i skladištenjem gasa biće “Transgas”.

Ona je navela da će to biti akcionarska društva 100 odsto u vlasništvu države.

U trećoj fazi reforme planira se formiranje Srpskog energetskog holdinga, u kojem bi bila preduzeća “Transgas”, “Transnafta” i “Elektromreža Srbije”, a kasnije i Gasna skladišta.

Dogovor o formiranju tog holdinga, koji bi bio jedan od najvećih u regionu, očekuje se do kraja 2014. godine.

Mihajlovićeva je naglasila da reformisanje “Srbijagasa” ne može da ugrozi realizaciju projekta gasovoda “Južni tok” već da “može samo doprinijeti da sve ono što zavisi od `Srbijagasa`, a prije svega od `Transgasa` bude efikasnije i bolje”.

Nakon podjele “Srbijagasa”, u zajedničkom srpsko-ruskom preduzeću za “Južni tok” biće zadužen “Transgas”.

Mihajlovićeva je poručila da će antikorupcijski tim ministarstva, kome je generalni direktor “Srbijagasa” Dušan Bajatović zabranio ulazak u firmu, obaviti svoj posao.

Predsjednik Upravnog odobra “Srbijagasa” Bratislav Gašić je rekao da je na posljednoj sjednici tog tijela Bajatović podržao 99,9 odsto rješenja predloženih u planu restukturisanja preduzeća i da je ostalo da se “dogovori još par stvari“. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti