Utorak 16. April 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiIzrada studije bloka sedam Termoelektrane "Tuzla"

Izrada studije bloka sedam Termoelektrane “Tuzla”

SARAJEVO, Japanska Vlada odlučila je da pokrene proces izrade studije izvodljivosti za projekat izgradnje bloka sedam u Termoelektrani “Tuzla”, saopšteno je iz Ambasade Japana u BiH.

Studiju, koju je predložila kompanija “Hitači”, pripremiće Japanska agencija za međunarodnu saradnju /JICA/ da bi utvrdila mogućnost finansiranja projekta u okviru tzv. PSIF šeme.

Japanska agencija putem ove šeme nudi povoljan finansijski aranžman i kreditna sredstva za privatni sektor i pruža podršku japanskim privatnim kompanijama koje posluju u zemljama u razvoju kroz obezbjeđivanje zajmova i kapitala.

PSIF šema je usmjerena na ispunjenje milenijumskih razvojnih ciljeva i smanjenje siromaštva, razvoj infrastrukture i podsticanje ekonomskog rasta, te ublažavanje efekata globalnog zagrijavanja.

Planirano je da za izgradnju bloka sedam u Termoelektrani “Tuzla” budu primijenjene najmodernije tehnologije da bi bili zadovoljeni striktni EU standardi u oblasti zaštite životne sredine.

Studija izvodljivosti biće izrađena u skladu sa pravilima tenderske procedure za izbor najpovoljnijeg ponuđača/projektnog partnera za zajedničko ulaganje u Projekat izgradnje bloka sedam u Termoelektrani “Tuzla” koju je raspisalo Javno preduzeće “Elektroprivreda BiH”.

Japanske kompanije “Hitači” i konzorcijum koji predvodi “Tošiba korporejšn” našle su se na listi kvalifikovanih kandidata/podnosilaca prijava na tenderu koji je trenutno u toku.

Ambasador Japana u BiH Hideo Jamazaki je, povodom pokretanja izrade studije izvodljivosti, istakao da je zaštita životne sredine jedan od stubova Japanske razvojne pomoći /ODA/ u BiH.

On se nada da će napredne tehnologije za zaštitu životne sredine, koje mogu ponuditi japanske kompanije, doprinijeti održivom razvoju BiH i budućoj integraciji zemlje u EU. Srna

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti