Nedjelja 16. Juni 2024.

CAPITAL.BA

HomeSve VijestiNeimaština i zloupotrebe u BiH: Umjesto goriva lož ulje

Neimaština i zloupotrebe u BiH: Umjesto goriva lož ulje

BANJALUKA, U Bosni i Hercegovini, a i šire, kada se spoji navika na automobil i prazan džep dobije se izigrana država.

Loša ekonomska situacija prisiljava sve veći broj građana da umjesto predviđenog dizel goriva koristi lož ulje za pogon svojih ljubimaca.

Od svega toga najveću štetu ima država, ali niko se i ne trudi da promijeni trenutno stanje.
Veliki broj vlasnika motornih vozila na dizel gorivo problem sve tanjih novčanika rješavaju kupovinom jeftinijeg lož ulja. Ovo potvrđuju i analize Uprave za indirektno oporezivanje Bosne i Hercegovine. Portparol Uprave Ratko Kovačević naglašava da kada se uporede podaci iz 2009. i 2012. godine potrošnja lož ulja je nevjerovatno porasla.
„U 2009. godini ukupna potrošnja lož ulja u BiH je bila 110 miliona litara, a u 2012. čak 142 miliona litara. I što je vrlo sumnjivo kad je u pitanju korištenje i namjena lož ulja je i činjenica da je od 2009. do 2012. godine došlo do smanjenja potrošnje motornih goriva iako je istovremeno došlo do rasta registrovanih putničkih motornih vozila, što nema apsolutno nikakve logike“, navodi Kovačević.
Jedan od vozača kaže da u svog Golfa 2 sipa lož ulje već godinama:
„Razlog je jednostavan – sa svojom penzijom ne bi mogao da vozim automobil, i ušteda je i do 25 odsto po litri goriva. A pošto je motor starije proizvodnje, nema nikakve štete kod korištenja lož ulja.“
Na benzinskim pumpama o ovoj temi nisu bili voljni razgovarati, iako vozači kažu da se znaju one pumpe na kojima se lož ulje može sipati direktno u rezervoare, jer to rade ne samo vlasnici malih automobila već i vlasnici kamiona i poljoprivrednih mašina.
„U Banjaluci se zna najmanje pet do šest pumpi na kojima se regularno može nasuti lož ulje u motorno vozilo bez problema“, navode jedan od vozača.
Na pitanje kako se ljudi snalaze tamo gdje se ne može sipati gorivo, on odgovara:
“Regularno – ponesu kanister, naspu lož ulje na pumpi i kući izvrše pretakanje u rezervoar motornog vozila.“
Budžet oštećen za desetine miliona
Kontrole utroška lož ulja, koje je takođe radila Uprava za indirektno oporezivanje BiH, potvrdila je njihove sumnje u velike zloupotreba sa lož uljem, koje je već odavno građanima sa cijenom od jednog evra po litri postalo nerentabilno za grijanje. Utvrđene su fiktivne prodajne firme ili domaćinstva koji i nemaju grijanje na lož ulje, kaže Ratko Kovačević.
„Postoji poprilična zloupotreba lož ulja u smislu da se ono koristi prilikom pogona putničkih motornih vozila i u tom kontekstu mi smo sa nadležnim inspekcijskim organima održali sastanke – i zaista bi trebalo pojačati kontrolu utroška lož ulja u smislu da se vrši, između ostaloga, i provjera na terenu koje pogonsko gorivo se koristi kad su u pitanju putnička motorna vozila u BiH“, rekao je Kovačević.
Međutim, sa sankcijama za zloupotrebu lož ulja, koje su trenutno na snazi, ovaj trend neće biti zaustavljen. Odlukom Vijeća ministara BiH o kvalitetu goriva iz 2002. godine predviđeno je da inspekcija zaplijeni vozilo ukoliko se utvrdi da je u njega usuto lož ulje, ali taj propis je, prema tumačenju tržišne inspekcije, potpuno bezvrijedan zato što nije propisano šta da se radi sa vozilom poslije zaplijene, zbog čega se to i ne radi.
Ni vozači koje smo anketirali nisu sasvim sigurni šta sve sipaju u svoje automobile jer sumnja se da su se mnogi pumpaši prethodnih godina obogatili miješajući dizel i lož ulje, te razne dodatke. Iako se, kažu, kvaliteta goriva posljednjih godina popravila, to je još uvijek daleko od evropskih standarda.
Zvaničnih podataka nema, ali se procjenjuje da je zbog zloupotreba lož ulja budžet BiH oštećen za nekoliko desetina miliona maraka. Razlog je činjenica da je lož ulje, kao energent koji se po zakonu može iskoristiti isključivo za zagrijavanje prostorija, oslobođeno plaćanja akciza za putarine. Samo u 2012. godini prihod od putarine, koja se naplaćuje sa svakom kupljenom litrom goriva, opao je u BiH za skoro četiri miliona KM u odnosu na prethodnu godinu – iako je povećan broj motornih vozila. RADIO SLOBODNA EVROPA.

OSTAVITE KOMENTAR

Molimo unesite Vaš komentar
Unesite Vaše ime

Povezane vijesti